Amenzi mult mai piperate pentru munca la negru

Magazin Salajean 2 februarie 2010 0

Amenzi mult mai piperate pentru munca la negru

Incepand de ieri, pentru un contract individual de munca neinregistrat la timp, angajatorii vor fi nevoiti sa platesca o amenda de 1.500 de lei. Potrivit unei Hotarari de Guvern ce a intrat in vigoare la data de 1 februarie 2010, angajatorii sunt obligati sa inregistreze contractele individuale de munca cel tarziu cu o zi inainte de inceperea activitatii de catre salariat. Actul normativ prevede sanctiuni aspre pentru cei care nu se conformeaza.

De exemplu, pentru fiecare contract neinregistrat la timp se aplica o amenda de 1.500 lei, iar pentru mai mult de 13 contracte suma urca pana la 20.000 de lei. Angajatorii sunt obligati sa inregistreze elementele de identificare ale salariatilor cel tarziu cu o zi inainte de inceperea activitatii, de asemenea, sa depuna la Inspectoratul Teritorial de Munca si registrul de evidenta a angajatilor, in forma electronica. Pentru completarea registrului general de evidenta a angajatilor cu date eronate, amenda este intre 3.500 si 5.000 de lei.

Aceste masuri au fost luate pentru ca unii angajatori se foloseau de lacunele din legislatie pentru a nu face forme legale lucratorilor. Acestia aveau la dispozitie 20 de zile pentru a inregistra contractele de munca la inspectoratele teritoriale de munca, aceasta fiind si scuza in fata inspectorilor pentru angajatii la negru. In 2009, in judetul Salaj, inspectorii de munca au depistat 246 de persoane angajate fara forme legale de munca, cu 50 mai multe fata de anul 2008. Cei 125 de angajatori care au folosit forta de munca la negru au fost sanctionati cu amenzi in valoare totala de 378.500 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »