Amenzi de 260.000 de lei pentru munca “la negru”

Magazin Salajean 16 august 2011 0

Amenzi de 260.000 de lei pentru munca “la negru”

Sanctiunile contraventionale foarte mari pe care le risca angajatorii care folosesc muncitori fara forme legale de angajare nu reprezinta un motiv suficient pentru salajeni de a respecta cerintele legii. Nu mai putin de 26 de persoane au fost depistate, luna trecuta, muncind la negru la cateva societati comerciale care-si desfasoara activitatea pe raza judetului Salaj. Pentru aceste nereguli, angajatorii au fost sanctionati contraventional cu amenzi in valoare totala de 260.000 de lei.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj, Mariana Pop, in domeniul relatiilor de munca, in cursul lunii iulie au fost controlati 144 de agenti economici de pe raza judetului. Urmare controalelor efectuate in luna iulie, la 13 agenti economici au fost identificate 26 de persoane care lucrau fara forme legale de angajare. Astfel, au fost aplicate angajatorilor sanctiuni contraventionale in valoare totala de 260.000 de lei, a declarat purtatorul de cuvant.

In aceeasi perioada, inspectorii de munca au sanctionat inca trei angajatori care au incalcat legislatia in domeniul relatiilor de munca. Si anume, pentru nerespectarea obligatiei ca, anterior inceperii activitatii, angajatorul sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca, acesta a fost sanctionat cu amenda de 1.500 de lei. Alti doi agenti economici au fost sanctionati pentru netransmiterea registrului de evidenta a salariatilor in format electronic in termenul legal cu amenda de 2.000 de lei, respectiv pentru neinregistrarea contractelor individuale de munca in registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic anterior inceperii activitatii cu amenda de 1.500 de lei.

Patru agenti economici au fost sanctionati cu amenzi in valoare totala de 20.000 de lei pentru incalcarea normelor in domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM). Abaterile constatate au fost: primirea la lucru a persoanelor neinstruite din punct de vedere SSM, neasigurarea materialelor pentru instruirea lucratorilor in domeniul SSM si refuzul prezentarii documentelor solicitate de catre inspectorii de munca in timpul controlului. Urmare a verificarilor in teritoriu, inspectorii au dispus oprirea din functiune a trei echipamente tehnice neautorizate ISCIR pana la remedierea defectiunilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »