Amenintarea gripei aviare da batai de cap si autoritatilor salajene

Magazin Salajean 18 decembrie 2006 0

Amenintarea gripei aviare da batai de cap si autoritatilor salajeneMinisterul Sanatatii Publice si Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor deruleaza un proiect, la nivel national, privind prevenirea si combaterea extinderii gripei aviare, finantat dintr-un imprumut acordat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare. Obiectivul Proiectului este acela de a reduce amenintarea cu gripa aviara inalt patogena si alte zoonoze (infectii contagioase provocate de bacterii, virusuri, ciuperci, viermi etc., comune omului si animalelor). De asemenea, proiectul vizeaza cresterea capacitatii de pregatire, control si raspuns cu promptitudine in caz de pandemie de gripa si in cel al aparitiei altor boli infectioase la oameni.

Seful serviciului de sanatate a animalelor din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, Csutak Nagy Laszlo, ne spune ca, potrivit repartizarii teritoriale, judetul nostru se afla in grupa a IV-a de supraveghere, cu un factor de risc scazut in ceea ce priveste amenintarea aparitiei gripei aviare. Pentru Salaj, ni s-a cerut sa fixam 10 localitati tinta, care sunt situate pe marginea unor cursuri de apa, zone unde exista posibilitatea de contactare a virusului gripei aviare de la pasarile migratoare. Aici se efectueaza examenul clinic al efectivelor de pasari domestice, actiune corelata cu efectuarea de teste rapide pentru depistarea virusului, ne declara Csutak Nagy Laszlo. Reprezentantul DSVSA ne mai informeaza ca, la nivelul celor 7 unitati comerciale avicole existente pe raza judetului, la ora actuala, au loc examene clinice cu caracter permanent la efectivele de pasari existente, efectuandu-se totodata si teste rapide pe animalele moarte, in vederea depistarii gripei aviare. Toate examinarile amintite de Csutak Nagy Laszlo sunt raportate, saptamanal, Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Mai mult, pana in prezent, DSVSA nu a inregistrat nici macar suspiciuni privind aparitia acestei boli in judetul nostru.

Revenind la proiectul amintit, este bine de stiut ca acesta are trei componente de baza: sanatatea animala, sanatatea umana, informarea publica si comunicarea. Pentru sanatatea animala, se acorda sprijin pentru evaluarea serviciilor nationale veterinare, potrivit careia se intareste capacitatea institutionala, fiind infiintate centre de combatere a bolilor la animale. Masurile vizeaza intarirea capacitatii de supraveghere a bolilor, a capacitatii de diagnosticare si a activitatii de cercetare, prin dotarea cu echipamente si substante necesare a laboratoarelor, imbunatatirea controlului de calitate al produselor medicale veterinare si sprijinirea dezvoltarii, la nivel national, a unui sistem de informare privind bolile la animale.

Programul mai vizeaza acordarea de sprijin pentru eradicarea virusului la sursa, prin furnizarea de containere speciale pentru eutanasierea pasarilor, incineratoare mobile, asigurarea functionarii si intretinerii acestora. De asemenea, vor fi realizate campanii de vaccinare prin acordarea de asistenta tehnica si instruire in scopul elaborarii unei politici de vaccinare a pasarilor si a unui plan de actiune, precum si instituire in vederea implementarii unor campanii de vaccinare si monitorizare post-vaccinare. O alta directie a acestei componente a proiectului consta in cresterea biosecuritatii in productia si comertul cu carne de pasare. Prin acest proiect, va fi acordat sprijin pentru realizarea transferului de cunostinte catre producatorii de carne de pasare, familiile din mediul rural si alte grupuri locale interesate, prin activitati demonstrative in fermele de pasari si instruirea fermierilor, agentilor de distributie. Totodata, se va face o evaluare generala a sectorului de crestere a pasarilor si se vor elabora manuale de biosecuritate.

A doua componenta, si anume sanatatea umana, va finanta achizitionarea de echipamente, servicii, bunuri pentru consolidarea sistemului national de sanatate publica si supraveghere, cresterea capacitatii sistemului sanitar de a gestiona situatii de epidemie, inclusiv pentru modernizarea unor sectii din spitale si cresterea productiei de vaccin gripal.

A treia componenta a Programului, si ultima, are drept scop consolidarea capacitatii institutionale pentru activitatile de informare publica si comunicare, prin asigurarea de instruire, asistenta tehnica si echipament. In fine, se mai urmareste elaborarea unei strategii integrate de comunicare, dar si realizarea mai multor campanii de informare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »