Amendate de Protectia Consumatorilor: Bancile din Zalau cedeaza in fata clientilor

Magazin Salajean 25 noiembrie 2010 0

Amendate de Protectia Consumatorilor: Bancile din Zalau cedeaza in fata clientilorTrei institutii bancare din municipiu au fost verificate de catre comisarii de la Protectia Consumatorilor, in cursul zilei de marti, daca au dus la indeplinire sanctiunile complementare aplicate la ultimele verificari efectuate: de aducere in conformitate a contractelor de credit si restituirea comisioanelor percepute incepand cu data de 19 iulie si declarate ilegale conform Ordonantei 50/2010. Surpriza: bancile cedeaza in fata clientilor, au inceput sa faca ordine in contractele de creditare si sa le restituie clientilor comisioanele ilegale.

Rezultatele controalelor desfasurate marti de comisarii de la Protectia Consumatorilor, la trei dintre institutiile bancare din Zalau, aduc vesti bune pentru clienti. Potrivit directorului Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Salaj, Claudiu Silaghi, bancile se conformeaza sanctiunilor complementare dispuse in urma controalelor anterioare desfasurate la aceste institutii. In urma verificarilor am constatat ca institutiile bancare au inceput formalitatile de reglementare a actelor aditionale aduse la contractele de credit, precum si de restituire a comisioanelor retinute clientilor desi au fost declarate ca ilegale prin Ordonanta 50/2010.

Este vorba de comisionele de risc, de urmarire riscuri si de monitorizare. Asteptam punerea la dispozitie a documentelor care atesta ca aceste comisioane au fost restituite clientilor, a declarat Silaghi.

Potrivit sursei citate, la una dintre institutiile bancare verificate marti, reprezentantii bancii au propus clientilor anumite contracte de refinantare. La contractele de credit incheiate de aceasta banca se retinea un comision de risc, declarat ilegal conform Ordonantei 50. Sanctionata in repetate randuri, institutia risca sa-i fie suspendata activitatea. Astfel ca reprezentantii bancii au cautat solutii pentru eliminarea acestui comision prin refinantarea contractelor de creditare. Ramane de vazut sub ce forma se va realiza aceasta masura la urmatorul control, a precizat Claudiu Silaghi.

Directorul institutiei a adaugat ca, in urmatoarele zile, va avea loc un alt control la trei puncte de lucru ale unei institutii bancare din municipiu, unde s-au dispus la controalele anterioare urmatoarele sanctiuni complementare: de restituire a comisionului de urmarire riscuri si de eliminare a acestui comision din contractul de credit.

Reamintim ca patru institutii bancare din Zalau au fost sanctionate contraventional de catre comisarii de la Protectia Consumatorilor Salaj, in urma cu o luna, cu amenzi in valoare totala de 210.000 lei, pentru incalcarea prevederilor Ordonantei 50/2010, intrata in vigoare la data de 19 iulie. Aceste verificari dispuse la institutiile bancare au fost efectuate ca urmare a numarului foarte mare de reclamatii depuse de salajeni impotriva acestor banci – aproximativ 200 de sesizari.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »