Amendaţi pentru muncă “la negru”

Magazin Salajean 20 aprilie 2011 0

Amendaţi pentru muncă “la negru”

Doi angajatori din judeţul Sălaj au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 24.000 de lei, în cursul lunii trecute, de către inspectorii de muncă, pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, respectiv pentru primirea la muncă a străinilor fără autorizaţie de muncă sau permis de şedere în scop de muncă. Unul dintre operatorii economici a fost identificat după ce mai multe persoane au depus reclamaţii împotriva acestuia. Urmare a controalelor desfăşurate, un angajator a fost amendat cu 18.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 56/2007 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, pentru primirea la muncă a străinilor fără autorizaţie de muncă sau permis de şedere în scop de muncă. Un alt agent economic a fost sancţionat cu amendă de 6.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinatate, a menţionat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj, Mariana Pop.

În fapt, unii operatori economici care-şi desfăşoară activitatea în judeţul Sălaj nu ţin seama că munca la negru le poate aduce amenzi destul de mari. Numai în cursul lunii trecute, inspectorii de muncă au depistat, la 17 operatori economici, 39 de persoane care lucrau fără forme legale de angajare. Potrivit sursei citate anterior, în domeniul relaţiilor de muncă, în cursul lunii martie 2011, au fost controlaţi 191 de agenţi economici. La 17 dintre aceştia au fost identificate 39 de persoane care lucrau fără forme legale de angajare, fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 117.000 de lei, a precizat Mariana Pop.

Totodată, şase agenţi economici au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 30.000 de lei, pentru neîndeplinirea normelor de securitate şi sănătate în muncă, respectiv: utilizarea echipamentelor tehnice care nu corespund din punct de vedere al cerinţelor de securitate în exploatare, neefectuare control medical periodic şi neasigurarea materialelor pentru instruirea lucrătorilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »