Amenda de 1 miliard de lei (vechi) pentru o banca din Zalau

Magazin Salajean 15 septembrie 2010 0

Amenda de 1 miliard de lei (vechi) pentru o banca din Zalau

Institutia de credit sanctionata in urma cu numai o luna de catre inspectorii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului (CJPC) Salaj cu 20.000 de lei pentru ca a perceput clientilor sai un comision de risc declarat ilegal prin Ordonanta de Urgenta nr. 50/2010 s-a ales, zilele trecute, cu alte doua amenzi usturatoare.

Dupa cum ne-a declarat Claudiu Silaghi, directorul CJPC Salaj, banca a fost penalizata cu 80.000 de lei pentru ca nu a respectat sactiunile complementare aplicate de catre comisari in urma controlului precedent. Desi banca fusese amendata in luna august cu 20.000 de lei pentru ca incasa comisioane ilegale, a continuat sa perceapa aceste taxe. Clientii bancii au revenit cu sesizari, semnaland nu doar ca nu le-a fost rambursata contravaloarea comisioanelor incasate dupa 21 iunie (cand a intrat in vigoare ordonanta – n.red.), dar si ca se acestea se incaseaza in continuare. Ca urmare, am dispus un nou control, solicitand reprezenantilor bancii sa ne puna la dispozitie documentele care sa ateste ca au platit clientilor sumele incasate nelegal, a spus Silaghi, mentionand ca institutia bancara trebuia sa inapoieze oamenilor cateva zeci de franci elvetieni.

La primul control, comisarii salajeni au dispus ca banca sa restituie banii si sa nu mai aplice acele taxe nelegale. Cum banca nu a putut prezenta actele in cauza, iar reclamantii au prezentat extrase de cont care dovedeau ca li s-au perceput comisioane, institutia de credit s-a ales cu amenda de 80.000 de lei. Aceasta nu a fost, insa, singura amenda, pentru ca banca a mai fost taxata cu 20.000 de lei pentru ca a continuat sa incalce prevederile legii.

Seful Protectiei Consumatorului Salaj a facut un apel la clientii bancilor din judet sa se prezinte la sediile institutiilor de la care au luat credite, chiar daca nu au primit invitatii in acest sens, pentru a-si ridica actele aditionale: In cazul in care constata nereguli, le recomand sa sesizeze banca si sub nicio forma sa nu se lase pacaliti. In plus, pot sa ni se adreseze si noua, si instantei de judecata.

De asemenea, Silaghi sustine ca la creditele acordate, bancile nu pot percepe mai mult de patru comisioane. Este vorba despre un comision de administrare credit ori cont curent, comisionul de rambursare anticipata, cel de analiza a dosarului si comisionul unic pentru diferite servicii prestate. Clientii bancilor nu trebuie sa accepte niciun alt comision in afara celor patru, a tinut sa precizeze oficialul.

Trei banci din patru calca pe bec

Controlul tematic desfasurat de catre CJPC Salaj in perioada 11-20 august, prin care s-a urmarit modul in care institutiile bancare respecta prevederile legale la incheierea contractelor de credit, s-a lasat cu opt avertismente si o amenda in valoare de 3.000 de lei, a mai spus Claudiu Silaghi. Potrivit acestuia, au fost luate la puricat 11 unitati bancare, sucursale si agentii, doar trei dintre acestea iesind basma curata.

Neregulile constatate au vizat atat precontractarea, cat si contractele. Printre principalele abateri s-au numarat perceperea unei taxe pentru eliberarea extrasului de cont, existenta unui comision de administrare cont curent, in paralel cu cel de administrare a creditului sau informarea necorespunzatoare a clientilor. De asemenea, bancile precizau in contract ca pot solicita in orice moment rambursarea integrala a creditului in maxim 15 zile de la instiintarea clientului, desi legea vorbeste despre un termen de 30 de zile. In plus, in formularul de informatii standard se mentiona, contrar legii, faptul ca respectivul consumator nu are dreptul de renuntare la contractul de credit in termen de 14 zile.

Amenda de 3.000 de lei a fost aplicata unei banci care nu detinea registrul unic de control.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »