Ambasadorul Israelului la Simleu Silvaniei: “Lectiile Holocaustului trebuie predate generatiilor tinere”

Magazin Salajean 31 ianuarie 2011 0

Ambasadorul Israelului la Simleu Silvaniei: “Lectiile Holocaustului trebuie predate generatiilor tinere”

Holocaustul ce a dus la exterminarea in masa a sase milioane de evrei este o “lectie” care nu trebuie uitata, ci, dimpotriva, trebuie predata tinerei generatii, pentru ca astfel de tragedii sa nu se mai repete, a apreciat ambasadorul Israelului in Romania, Dan Ben-Eliezer, joi, in cadrul unei mese rotunde organizate la Simleu Silvaniei, cu ocazia Zilei Internationale a Holocaustului.

“Holocaustul a socat din temelii civilizatia moderna. In intreaga istorie, nimic nu se poate compara cu Holocaustul. A fost o ideologie pur antisemita, bazata pe fapte diabolice. Niciodata, in istoria umanitatii, nu a existat un asemenea plan sistematic de exterminare a unui intreg popor, un premeditat, intr-un proces perfect industrial. Politica cunoscuta sub denumirea de solutie finala a fost menita sa eradicheze memoria copiilor Israelului de pe fata planetei. Politicile rasiste si sistemul criminal au reprezentat climaxul unui proces inceput in cele mai indepartate timpuri. Secole de persecutie, expulzari si pograme au dus la crima oribila a exterminarii in masa a sase milioane de evrei in Holocaust”, a explicat ambasadorul statului Israel.

Potrivit acestuia, “Holocaustul si acum poate servi ca un exemplu la ce se poate intampla, daca nu ne ridicam vocea impotriva rasismului si a crimelor, daca nu ne educam copiii ca anumite cuvinte ale urii se pot transforma in tragedii oribile. Noi, statul Israel, impreuna cu toate natiunile, nu trebuie sa uitam niciodata Holocaustul, nu trebuie sa permitem nimanui negarea acestuia, trebuie sa continuam lupta noastra impotriva antisemitismului si a tuturor formelor de rasism si intoleranta. Lectiile Holocaustului trebuie predate generatiilor tinere, pentru ca ei sa nu ramana indiferenti la tragediile altora si sa nu permita ca asemenea tragedii sa se repete”, a afirmat Dan Ben-Eliezer.

Cu acelasi prilej, ambasadorul Israelului a adus multumiri guvernului roman pentru pasii importanti facuti in implementarea recomandarilor Comisiei Elie Wiesel, respectiv introducerea unei zilei nationale de comemorare a Holocaustului, predarea Holocaustului in scoli sau condamnarea nerecunoasterii Holocaustului.

Ambasadorul Israelului in Romania, Dan Ben-Eliezer, a fost prezent timp de trei zile la Simleu Silvaniei, de miercuri si pana vineri, prilej cu care a participat, in orasul ce gazduieste Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, la marcarea Zilei Internationale a Holocaustului, dar si la demararea demersurilor privind infratirea dintre localitatea salajeana si orasul Petach-Tikva, din Israel.

Simleu Silvaniei a fost vizitat si de o delegatie ce ii include ca supravietuitori ai Holocaustului ce locuiesc acum in Petach-Tikva, pe cei care au ajutat la realizarea muzeului din oras, precum Alexandru Hecht, vicepresedintele fundatiei americane Jewish Architectural Heritage Foundation si Radu Gross, presedintele Asociatiei Hebraica, dar si pe Shalom Kotler, reprezentant al Consiliului Local din orasul israelian.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »