Ambasadorul Israelului in Romania a vizitat Simleu Silvaniei

Magazin Salajean 28 ianuarie 2011 0

Ambasadorul Israelului in Romania a vizitat Simleu Silvaniei

Ambasadorul Israelului in Romania, Dan Ben-Eliezer, s-a aflat, ieri, in Simleu Silvaniei, pentru a lua parte la festivitatile organizate de Primaria Simleu Silvaniei si de Muzeul Memorial al Holocaustului din Romania pentru marcarea Zilei Internationale a Holocaustului.

Vizita ambasadorului inseamna, totodata, si infratirea orasului salajean cu orasul Petach-Tikva, din Israel, alaturi de oficialul israelian fiind prezenta la Simleu Silvaniei si o delegatie din aceasta tara. „Avem onoarea de a-i avea in Simleu Silvaniei pe ambasadorul Israelului in Romania, Excelenta sa Dan Ben-Eliezer, si o delegatie din aceasta tara, pentru a marca impreuna Ziua Internationala a Holocaustului (27 ianuarie, n.r.). Evenimentul este unul exceptional pentru orasul nostru si este urmarea relatiilor bune pe care Simleu Silvaniei le are cu Israel”, a declarat primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas.

Ambasadorul Dan Ben-Eliezer a ramas in Simleu Silvaniei doar ieri, in timp ce restul delegatiei se va afla in orasul salajean pana in 31 ianuarie, atat pentru semnarea tuturor documentelor necesare infratirii dintre orase, cat si pentru vizitarea unor agenti economici importanti pe plan local.

Din delegatia straina prezenta in aceste zile sub Magura fac parte presedintele Consiliului Local al orasului Petach-Tikva, Shalom Kotler, oameni de cultura si de afaceri din Israel, supravietuitori ai Holocaustului din Petach-Tikva, precum si o familie de druzi (vorbesc si araba si ebraica si cred in reincarnarea sufletului, n.r.) din Israel. De asemenea, mai sunt prezenti joi, la Simleu Silvaniei, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, Aurel Vainer, directorul JOINT Romania, Israel Sabag, vicepresedintele Jewish Architectural Heritage Foundation, Alexandru Hecht, Lya Beniamin – cercetator stiintific in cadrul Centrului de Cercetare a Istoriei Evreilor din Romania, dar si alti cercetatori in domeniul Holocaustului recunoscuti la nivel national si international.

Programul manifestarilor a debutat cu vizitarea Muzeului Memorial al Holocaustului din oras si cu un „kadish” (rugaciune pentru cei trecuti in nefiinta, n.r.) in locul unde in trecut se afla Ghettoul Cehei (langa Simleu Silvaniei, n.r.), in a doua parte a zilei fiind organizata o masa rotunda unde au fost ascultate marturii ale supravietuitorilor lagarelor de concentrare naziste, precum si discutii privind coordonatele existente in sistemele educative din Romania si Israel referitor la Holocaust. Pentru zilele urmatoare, sunt programate vizite la cativa agenti economici importanti din Simleu, precum si vizitarea unor obiective turistice din Salaj si Maramures.

Unul din motivele pentru care delegatia din Israel a decis sa se afle in Simleu Silvaniei in 27 ianuarie este faptul ca aici se afla unicul Muzeu Memorial al Holocaustului din Romania, la Bucuresti si la Iasi fiind deschise doar sectii muzeale dedicate acestei teme. Simleu Silvaniei primeste pentru al doilea an consecutiv vizita ambasadorului Israelului in Romania, in 2009 fostul ambasador al acestui stat, David Oren, facand o vizita aici pentru a vizita Muzeul Memorial al Holocaustului.

Inaintea celui de-al doilea razboi mondial, Simleu Silvaniei a avut a doua comunitate mare de evrei din Salaj (dupa cea de la Carei, care era inclus in plasa Salaj, n.r.), numarand circa 3.000 de persoane. Aproape toti evreii au fost deportati, insa, de trupele horthyste in Ghettoul Cehei si de acolo la Auschwitz.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »