Ambasadorul Israelului a devenit cetăţean de onoare al Şimleului

Mihaela Moldovan 27 ianuarie 2013 21
Ambasadorul Israelului a devenit cetăţean de onoare al Şimleului

Ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, a participat, duminică, la Şimleu Silvaniei, la festivităţile organizate de administraţia locală şi de Muzeul Memorial al Holocaustului din România pentru marcarea Zilei Internaţionale a Holocaustului. În cadrul acestui eveniment, oficialul a primit titlul de Cetăţean de onoare al oraşului de sub Măgură.
Festivităţile au început la ora 11, la Primăria Şimleu Silvaniei, unde edilii au întâmpinat delegaţiile străine şi invitaţii. „Acesta este cel de-al treilea an în care Ziua Internaţională a Holocaustului este marcată în oraşul nostru. Excelenţa sa Dan Ben-Eliezer a acceptat să ne fie oaspete, lucru pentru care suntem mai mult decât onoraţi. Modul în care Excelenţa Sa s-a implicat în consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor dintre Şimleu Silvaniei şi oraşul Petach Tikva, din Israel, ne-a determinat să îi acordăm titlul de <>”, a spus primarul Septimiu Ţurcaş.
În cadrul aceluiaşi eveniment, ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, s-a arătat emoţionat de titlul primit şi a declarat că „România este un partener strategic pentru Israel”. „Sunt profund emoţionat de primirea acestui titlu, este o mare onoare şi un privilegiu să fiu ambasadorul Israelului în România. România este un partener strategic pentru Israel, la fel cum Israelul este un partener strategic pentru România. O mare comunitate din Israel este originară din România. Holocaustul a fost o gaură neagră în istoria lumii, dar el nu trebuie uitat, la fel cum nu trebuie uitate victimele Holocaustului”, a declarat oficialul israelian.
La evenimentul de duminică a luat parte şi o delegaţie din Israel, formată din 16 elevi şi două cadre didactice de la Liceul Brener din oraşul Petach-Tikva, cu care este înfrăţit Şimleu Silvaniei. De altfel, duminică, Liceul Brener s-a înfrăţit cu Colegiul Naţional <> din Şimleu Silvaniei, urmând ca între cele două unităţi de învăţământ să existe proiecte de colaborare şi schimburi de experienţă.

Copacul memorial din Torah

Directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din România, Daniel Stejeran, a declarat că un lucru nou pe care l-a adus această ediţie a manifestărilor a fost plantarea unui Copac memorial în Parcul Central din oraş. “Copacul are, de altfel, o dublă semnificaţie, întrucât înseamnă şi Tubishvatul – adică începerea Anului Nou al Pomilor în tradiţia ebraică, sărbătoare fixată în calendarul evreiesc la finalul lunii ianuarie. Plantarea acestui Copac memorial a fost o surpriză pe care i-am pregătit-o Excelenţei Sale, ambasadorul Dan Ben-Eliezer. Plantarea unui copac de Tubishvat este un comandament regăsit în Torah, întrucât atunci când Dumnezeu a creat lumea, a plantat un copac în Grădina Edenului, şi a cerut oamenilor să procedeze la fel”, a declarat Daniel Stejeran.

Deportaţi în masă la Auschwitz

Înaintea celui de-al doilea război mondial, Şimleu Silvaniei a avut a doua comunitate mare de evrei din Sălaj (după cea de la Carei, care era inclus în Sălaj, n.r.), numărând circa 3.000 de persoane. „În plasa Sălaj existau aproape 14.000 de evrei, din care 3.000 erau din Şimleu Silvaniei. Aproape toţi evreii din Şimleu Silvaniei şi din satele învecinate au fost fost deportaţi, însă, de trupele horthyste în Ghetoul Cehei şi de acolo la Auschwitz. S-au reîntors puţini, aproximativ 10 la sută din cei deportaţi. În prezent, în oraş mai există 25 de evrei, provenind, însă, din căsătorii mixte”, a declarat Daniel Stejeran.
Potrivit lui Daniel Stejeran, înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, în Şimleu Silvaniei existau trei Sinagogi, în timp ce alte opt Sinagogi se aflau răspândite în satele din vecinătatea oraşului. În timpul războiului, toate au fost distruse, excepţie făcând doar Sinagoga mare din Şimleu Silvaniei.

File de istorie

Şimleu Silvaniei a primit în 2 ani consecutiv vizita ambasadorului Israelului în România: în 2009, fostul ambasador al acestui stat în România, David Oren, a făcut o vizită la Şimleu Silvaniei pentru a vizita Muzeul Memorial al Holocaustului, iar în 2010, actualul ambasador Dan Ben-Eliezer a participat la manifestările organizate de Muzeul respectiv şi de administraţia locală pentru marcarea Zilei Internaţionale a Holocaustului. Anul trecut, deşi era aşteptat la Şimleu Silvaniei, ambasadorul Dan Ben-Eliezer nu a putut ajunge la eveniment întrucât toate zborurile de pe Aeroportul Henry Coandă din Bucureşti au fost anulate din cauza ceţii.
În 2010, Şimleu Silvaniei s-a înfrăţit cu oraşul israelian Petach Tikva.

Comentarii

comments

21 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. mimi 27 ianuarie 2013 at 16:22 - Reply

  ok, si Bode pe cine a vandut cu aceasta ocazie? ce facea el acolo?

 2. Anonim 27 ianuarie 2013 at 16:43 - Reply

  mimi, e parlamentar de Simleu, ce e asa greu?

 3. pensionar 27 ianuarie 2013 at 18:08 - Reply

  Intr-adevar merita acest titlu !! Cu ce a participat el la dezvoltarea orasului ? In afara de doua-trei schimburi de experienta cu ce ne ajuta aceasta colaborare ?Pe plan economic ? turistic ? etc . S-a materializat ceva?Altii care lupta o viata intreaga pentru dezvoltarea si prestigiul orasului sunt dati uitarii .

 4. Anonim 27 ianuarie 2013 at 18:39 - Reply

  Vedeți oltenii cum sar cu gura in ardeal?Marin,nu vrei tu sa fi cetățean de onoare????Foarte frumos eveniment!!!Pt prosti…somn ușor !!

 5. ionel 27 ianuarie 2013 at 18:49 - Reply

  Cu ce ne ajuta aceasta colaborare? pai ca sa faca cata o vacanta primarul, viceprimarul ,Lazar ,consilierii si curvulitele in Izrael!!!!!!

 6. Anonim 27 ianuarie 2013 at 19:34 - Reply

  Ce nasol e ca unii vad așa ingust!!!Dumnezeu sa va dea minte!

 7. Anonim 27 ianuarie 2013 at 19:38 - Reply

  Cetățean de Onoare este un titlu onorific acordat de autoritățile unei localități unei persoane a cărei activitate sau existență este legată în mod deosebit de viața localității sau pentru talentul și SERVICIILE DEOSEBITE aduse de aceasta localității.

  De obicei, titlul se acordă unor personalități din domeniul culturii, artei, științei, învățământului sau sănătății, dar și unor sportivi și oameni de afaceri.

 8. Anonim 27 ianuarie 2013 at 22:06 - Reply

  Cetateanul de onoare Georgescu e mai reprezentativa pt tine,nu?

 9. Anonim 27 ianuarie 2013 at 22:44 - Reply

  alt primar , alta gafa

 10. Anonim 28 ianuarie 2013 at 08:22 - Reply

  simluani=prosti

 11. pentru pensionar 28 ianuarie 2013 at 13:10 - Reply

  nu va duce capul tare departe. ar trebui sa va mai ganditi putin ce beneficii are un asemenea parteneriat. meditati, ca aveti suficient timp acuma in pensie.

 12. Dumitru 28 ianuarie 2013 at 17:09 - Reply

  o.k.

 13. Anonim 28 ianuarie 2013 at 19:24 - Reply

  parteneriat ca parteneriat , dar numim cetateni de onoare doar asa pentru a intari legatura?( pupam in fund?)

 14. mimisor 29 ianuarie 2013 at 01:57 - Reply

  Bode vrea sa faca pace intre evrei si arabi, ca el ii mare pretin cu emirele de la Dubaie, pardon, Catar. Da’ numa intre aia cu bani. pentru ceilalti: “as hali salam da n-am!”

 15. Anonim 30 ianuarie 2013 at 12:37 - Reply

  dinozaurilor mai lasati-le in suparare de lozinci “nu ne vindem tara”. vedeti unde ne-a adus mandria si prostia… nu pupa nimeni in fund, dar mi se pare normal sa arati respect unor superiori dupa care poti avea anumite beneficii. sa o luam pe cea dreapta: nu suntem noi la nivelul la care ne permitem sa “dam cu flit” sau cum ar zice antecomentatorii mei, “sa nu pupam in fund” ambasadorul Israelului…

 16. miminel 30 ianuarie 2013 at 13:04 - Reply

  si daca ne sunt superiori ambasadorii SUA, Germaniei, Frantei, Italiei, UK etc. ii facem pe toti cetateni de onoare? Asa, din lipsa de alte evenimente in oras?

 17. Anonim 30 ianuarie 2013 at 20:44 - Reply

  Mimi…etc ati fost prejudiciati cu ceva?Voiati voi?Ca de inteles ceva nu intelegeti!!

 18. parerea poporului chiar nu conteaza , interesele personale predomina 31 ianuarie 2013 at 15:50 - Reply

  prejudiciat a fost rationamentul simleuanilor .

 19. Anonim 31 ianuarie 2013 at 16:50 - Reply

  poporul=mocanu+micutul silaghi+pop teodor@militianul de la psd????Atunci chiar nu conteaza!!!!Pacat ca oamenii pot fi de o asemenea calitate jenanta sa nu aprecieze ca este onorant sa il ai pe Dan Ben Eliezer cetatean de onoare al orasului!

 20. parerea poporului chiar nu conteaza , interesele personale predomina 31 ianuarie 2013 at 17:08 - Reply

  Asta conteaza ? chiar nu e un simleuan/ printre simleuani/pentru simleuani, la ora actuala care ar putea dobandi acest titlu pentru meritele sale? si nu doar pentru ca e “onorant”?!

 21. parerea poporului chiar nu conteaza , interesele personale predomina 31 ianuarie 2013 at 17:10 - Reply

  sfidare

Lasa un Raspuns »