Alunecarile de teren il poarta pe prefect la Pericei

Magazin Salajean 20 mai 2010 0

Alunecarile de teren il poarta pe prefect la Pericei

Prefectul judetului Salaj, Alexandru Vegh, s-a deplasat, ieri, in Pericei, pentru a afla date la fata locului privind alunecarile de teren ce ar putea afecta un cartier de romi din centrul de comuna, dar si singurul drum comunal ce face legatura cu localitatea Sici.

Primarul comunei Pericei a prezentat masurile luate, respectiv realizarea unul canal de scurgere a apei de ploaie acumulata in zona, pentru a evita infiltrarea ei intre faliile de pamant si accentuarea, astfel, a alunecarii de teren. Boncidai Csaba a adaugat faptul ca alunecarea de teren pune in pericol cele 36 de case, in care locuiesc 172 de persoane. In plus, daca falia de teren de sapte hectare va continua sa o ia la vale, in pericol ar fi puse si o biserica si o gradinita ce se afla in zona.

Avand in vedere situatia ingrijoratoare cauzata de cantitatile abundente de precipitatii cazute in ultimele zile, prefectul Vegh Alexandru a semnat inca de marti ordinul privind constituirea comisiei mixte pentru constatarea si evaluarea pagubelor produse de alunecarile de teren. Aceasta se va deplasa la Pericei in cel mai scurt timp posibil, pentru a stabili masurile ce se impun pentru stabilizarea versantului si punerea in siguranta a obiectivelor afectate de alunecarile de teren.

De asemenea, reprezen-tantii Institutiei Prefectului Salaj atrag atentia localnicilor care au case situate pe terenuri in panta ca pot lua cateva masuri simple pentru a preveni aparitia alunecarilor: Astfel, versantii pot fi protejati prin executare unor santuri de garda cu evacuare rapida, cladirile trebuie prevazute cu jgheaburi cu evacuare in rigole, iar apa in fantani trebuie mentinuta sub nivelul subsolului sau fundatiei cladirii. De ajutor vor fi si netezirea araturilor realizate pe terenurile in panta, plantarea de nuci care, prin radacina puternic pivotanta si fasciculanta asigura fixarea si drenarea biologica a solului si executarea de santuri pentru evacuarea rapida a apei din curti si gradini.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »