Alunecarile de teren din Recea dau oamenii afara din case

Magazin Salajean 6 martie 2009 0

Alunecarile de teren din Recea dau oamenii afara din case

Desi s-a dispus evacuarea de urgenta a unei case din Recea, comuna Varsolt, pe cale sa se prabuseasca din cauza alunecarilor de teren din zona, proprietara refuza sa-si paraseasca locuinta.

Alunecarile de teren din localitatea Recea, comuna Varsolt, au afectat un numar de 20 de case, dintre care 19 sunt locuite. Astfel, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum Salaj, impreuna cu reprezentanti ai Institutiei Prefectului, ai Serviciului Control Calitate Lucrari Constructii Salaj, consilieri din partea Primariei Varsolt, precum si Primarul comunei, s-au deplasat miercuri, 4 martie, in zona afectata, pentru a evalua starea actuala a locuintelor. Alunecarile versantului din Recea pe drumul comunal DC 102 au fost observate pentru prima data in urma cu 15 ani, iar odata cu trecerea anilor problema a luat amploare. Fenomenul este amplificat de precipitatii abundente, mai ales la inceput de primavara, cand se topesc zapezile, si evolueaza in timp, ne-a comunicat Andrei Crisan, purtator de cuvant din cadrul ISU Salaj. In urma evaluarii, cei abilitati au stabilit ca o casa din cele afectate de alunecarile de teren ar trebui de urgenta evacuata. Insa, proprietara refuza sa-si paraseasca locuinta pe motiv ca nu are unde sa se mute.

Potrivit reprezentantilor ISU Salaj, alte cinci case sunt grav afectate, insa, cel putin deocamdata, nu se impune evacuarea lor de urgenta. In urma actiunilor in teren, unii localnici care nu demult si-au construit case in zona afectata ne-au spus ca, inainte de a-si construi locuintele, au realizat studii de fezabilitate cu anumite firme ce au garantat faptul ca se poate construi pe respectivul teren. Insa, astazi, si acele case sunt afectate, a precizat Andrei Crisan. Autoritatile au stabilit ca in zona este necesara realizarea unui studiu de fezabilitate de catre firme specializate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »