Alunecari de teren si pericol de inundatii la Dolu

Magazin Salajean 16 martie 2009 0

Alunecari de teren si pericol de inundatii la Dolu

Alunecarile de teren din Dolu, comuna Zimbor, s-au intensificat in ultima perioada, afectand grav o gospodarie si punand in pericol de inundatii alte cateva locuinte din localitate. Fenomenul s-a produs ca urmare a topirii zapezilor abundente cazute pe timpul iernii, insa principala cauza dateaza de mai bine de 25 de ani.

Potrivit autoritatilor locale, in anii 1980-1990, IPEG Cluj a efectuat anumite lucrari de prospectiuni si exploatari geologice asupra unui versant din localitatea Dolu, depozitand necorespunzator cantitati mari de pamant in zona. In consecinta, canalul de coasta a fost obturat, impiedicandu-se astfel eliminarea normala a apei provenite din precipitatii, ceea ce a dus la dezechilibrul natural al versantului. Modificarea masiva a umiditatii solului din versant, corelata cu lipsa lucrarilor de imbunatatiri funciare (de scurgere rapida a apelor de pe versant), pe parcursul mai multor ani, au avut ca rezultat producerea fenomenului de alunecari de teren. Din nefericire, acest fenomen s-a accentuat in ultimele zile, afectand grav o gospodarie locuita si punand in pericol de inundatii mai multe case din localitate. Astfel, reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Salaj s-au deplasat saptamana trecuta, joi, in localitate, pentru a evalua pagubele produse de alunecarile de teren si pentru a opri efectele devastatoare ale acestui fenomen. In cadrul versantului a fost identificata o zona de circa 150 de metri latime si 300 de metri adancime, unde fenomenul de alunecare este bine evidentiat. Din pacate, o gospodarie din Dolu a fost grav afectata. Casa de locuit a fost partial avariata, fundatia si peretii prezentand mari crapaturi. 30 de ari de teren din gradina si livada, cu aproximativ 100 de pruni, au fost complet distrusi. Inclusiv anexa, o constructie cu pereti de caramida si fundatie de piatra, aflata pe directia frontului de lunecare si-a pierdut stabilitatea si, chiar daca initial era bine configurata din punct de vedere constructiv, a trebuit demolata, ne-a comunicat Lucian Jacodi, purtator de cuvant din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj. Totodata, fenomenul de deplasare al versantului risca sa afecteze o alta gospodarie, in prezent nelocuita.

Insa, efectele nefaste ale alunecarilor de teren din Dolu reprezinta un pericol iminent pentru mai multe familii din sat. Alunecarea solului tinde sa colmateze albia Paraului Fetei, punand in pericol de inundatii locuintele din imediata apropiere. Ca interventie imediata, autoritatile locale, in cooperare cu Societatea de Gospodarire a Apelor Salaj, va executa lucrarile hidrotehnice pentru asigurarea scurgerii apei. De altfel, autoritatile au dispus masuri de urmarire a fenomenului de alunecare si de evacuare de urgenta a persoanelor in caz de pericol. Tototadata, specialistii Autoritatii Nationale de Imbunatatiri Funciare Salaj vor inspecta starea versantului in vederea stabilirii masurilor de interventie imediata ce trebuie intreprinse pentru diminuarea efectelor alunecarii. In cazul in care masurile de interventie nu vor avea efectul propus, in zona va trebui realizat un studiu de fezabilitate, studii geotehnice, topo si pedologice, in vederea elaborarii proiectului tehnic si fundamentarea solutiilor de consolidare a versantului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »