Alti aproximativ 300 de copaci prabusiti pe Meses

Magazin Salajean 19 octombrie 2009 0

Alti aproximativ 300 de copaci prabusiti pe Meses

Zapada a facut ravagii zile in sir, saptamana trecuta, pe drumul DJ 108R, spre Treznea, care trece peste culmea Mesesului. Dupa ce in noaptea de marti spre miercuri, pe carosabil s-au prabusit aproximativ 300 de copaci, sub incarcatura prea mare de omat, situatia s-a agravat joi, cand alti aproximativ 300 de arbori au cazut cu tot cu radacini pe sosea, iar traficul a fost reluat de abia sambata.

Drumul judetean 108R, care leaga Zalaul de comuna Treznea a fost blocat de prima ninsoare cazuta in Salaj, situatia fiind deosebita mult de iernile anterioare. Din cauza ca zapada a cazut mult prea devreme, cand arborii nu si-au lepadat inca frunzisul, copacii au fost doborati de greutatea coronamentului si au ajuns de-a curmezisul pe carosabil. Sutelor de arbori prabuti in cursul noptii de marti spre miercuri li s-au adaugat joi alti aproximativ 300 de copaci cazuti pe sosea. O padure intreaga doborata la pamant de puterea naturii.

Primarul comunei Treznea, Emanoil Stanciu, ne-a declarat ca nu a mai intalnit o asemenea situatie si ca lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat lucrarile de degajare a carosabilului pot determina alte prabusiri de copaci, punand in pericol viata muncitorilor. Este foarte, foarte grav. Nu am mai vazut asa ceva. A cedat razorul de pamant si ne-am pomenit in cursul noptii cu alti aproximativ 300 de copaci pe sosea. Au iesit din pamant cu tot cu radacini si au cazut pe carosabil. Vom incepe sa-i inlaturam, dar trebuie sa ne miscam cu foarte mare atentie, intrucat exista pericolul de a se prabusi alti copaci pe noi, a declarat Emanoil Stanciu.

Pentru degajarea carosabilului de arbori s-a intervenit cu utilajele din dotarea administratiei locale, iar traficul a fost reluat sambata, in jurul amiezii.

Prefectul a activat Comandamentul de iarna

Prefectul judetului Salaj, Andrei Todea, a constituit Comandamentul de iarna si a convocat Comitetul local pentru Situatii de Urgenta din cauza ninsorilor de saptamana trecuta, se arata intr-un comunicat de presa remis de Institutia Prefectului Salaj. Primarii din toate unitatile administrative au fost alertati, iar echipe din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si de la Drumuri Judetene au intervenit pentru deblocarea drumurilor afectate. La finalul saptamanii trecute, pe raza comunei Buciumi, intre localitatea Huta si Vanatori (judetul Cluj), drumul judetean DJ 108 A era blocat pe o lungime de circa 8 kilometri de caderile de copaci pe partea carosabila, in timp ce in mai multe localitati, posturile de transfomare a energiei electrice erau afectate Pe linia electrica Jibou-Huedin, sunt nealimentate patru posturi de transformare, fiind afectate doua localitati, iar pe linia Faget este nealimentat un post de transformare, fiind afectata o localitate, se arata in comunicatul de presa respectiv . De asemenea, a fost avariata reteaua de fibra optica a Romtelecom in comunele Treznea, Agrij si Buciumi. Pentru remedierea situatiei, au fost activate comitetele locale pentru gestionarea situatiilor de urgenta in localitatile afectate si s-a actionat la nivelul unitatatilor administrativ-teritoriale afectate pentru degajarea cailor de comunicatii blocate de caderile de copaci. Totodata, echipele de interventie ale SC Electrica SA – Sucursala de Distributie Zalau si ale Directiei de Telecomunicatii Salaj s-au aflat in teren pentru rezolvarea avariilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »