Alti 600 de metri descarcati de sarcina

Magazin Salajean 20 noiembrie 2007 0

Alti 600 de metri descarcati de sarcina

Dupa ce la inceputul lunii noiembrie erau eliberati arheologic primii 820 de metri de teren de pe traseul pe care il va avea in Salaj Autostrada Transilvania, Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu National Cultural Salaj a emis luni cel de-al treilea certificat de descarcare de sarcina. Din pacate, suprafata la care face referire certificatul este, si de aceasta data, de doar cateva sute de metri, in conditiile in care in judet eliberarile arheologice trebuiau finalizate inca de anul trecut.

Expertul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu National Cultural Salaj, Dan Sana, ne-a declarat ca cel de-al treilea certificat de descarcare de sarcina arheologica priveste portiunea dintre kilometrii 6+100 si 6+700. Astfel, mai avem descarcati 600 de metri de teren, dupa cei 820 de metri descarcati anterior.

Pentru aceasta suprafata de teren care acum a primit certificat de descarcare arheologica, Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau – Salaj a mai depus o data documentatia, dar, intrucat au existat neconcordante, dosarul a trebuit refacut. Mai exact, din continutul raportului reiesea ca suprafata cercetata arheologic este mai mica decat cea pentru care se solicita descarcare de sarcina.

Potrivit lui Dan Sana, certificatele au fost trimise la Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi. Ca beneficiar al descarcarilor de sarcina, Compania Nationala de Drumuri a declarat, in ultimele discutii purtate cu reprezentantii judetului, ca nu va mai semna nici un contract cu Salajul pana nu va exista o finalitate a contractelor anterioare, pe care le are incheiate cu Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau – Salaj pentru sapaturi pe traseul autostrazii. Finalitatea la care Compania Nationala de Drumuri se refera sunt aceste certificate de descarcare de sarcina. Vom vedea ce se intampla in continuare, a spus Sana.

Pana acum, in total au fost descarcati de sarcina arheologica 1.420 de metri, dintr-un total de aproximativ 83.000 de metri (83 de kilometri) cat va masura traseul autostrazii pe teritoriul judetului Salaj.

Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat descarcarile de sarcina trebuiau finalizate inca de anul trecut, mai ales ca intreaga suma alocata Salajului pentru sapaturile arheologice a fost deja cheltuita.

Pentru intarzieri, prefectul Salajului, Andrei Todea, a dat vina in mai multe randuri pe animozitatile existente intre Muzeul Judetean de Istorie si Arta Salaj – Zalau si Directia de Cultura, Culte si Patrimoniu National Cultural Salaj.

Specialistii din cadrul Muzeul Judetean de Istorie si Arta Salaj – Zalau sustin ca ritmul greoi in care se desfasoara sapaturile pe traseul autostrazii este cauzat, printre altele, de faptul ca pana acum Compania Nationala de Drumuri nu se afla in proprietatea terenurilor peste care va trece autostrada.

Ca urmare, proprietarii de terenuri refuza arheologilor accesul pe parcele pentru efectuarea de sapaturi, iar daca pe traseul viitoarei autostrazi nu se fac sapaturi arheologice, nu poate fi vorba nici despre eliberari de sarcina.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »