Alte patru comune se confrunta cu criza de apa pe pasuni

Magazin Salajean 17 august 2007 0

Alte 4 comune din Salaj, Salatig, Camar, Balan si Babeni, se confrunta cu o criza a apei potabile pe pasuni, acestea alaturandu-se la cele sapte localitati unde, in aceasta vara, evaporarile majore cauzate de canicula au dus la cresterea concentratiei de reziduuri chimice daunatoare sanatatii animalelor si oamenilor. Directorul Directiei Sanitar-Veterinare Salaj, Mircea Martin, ne-a declarat ca ultimele probe pozitive la apa pe pasuni au fost in . Restul localitatilor unde a fost depistata, cu aproape trei saptamani in urma cu aceeasi problema sunt Garbou, Treznea, Nusfalau, Mesesenii de Jos, Crasna, Tusa si Cristolt.

Potrivit lui Mircea Martin, este prima vara in care un areal atat de extins din judet se confrunta cu aceasta problema, in anii trecuti fiind depistate doar cazuri izolate in care reziduuriile toxice (azotiti si azotati) au fost prezente pe pasuni in cantitati sporite din cauza temperaturilor mari. Cred ca numarul de comune in care a fost depistata aceasta situatie este mare, iar daca ne gandim la zona intinsa pe care o reprezinta in judet, este evident ca trebuie luate masuri de urgenta. In acest sens, am trimis deja adrese primariilor pentru a evita adaparea animalelor din sursele de apa de pe pasuni. De asemenea, am solicitat gasirea cat mai urgenta a unor surse de apa alternative, una din modalitatile sugerate de noi fiind saparea de noi puturi, a spus Mircea Martin.

Concentratia de azotiti si azotati depistata pe pasuni este de cinci ori mai mare decat in mod firesc, reziduurile chimice respective fiind cauzatoare de boli cancerigene pentru animalele care consuma apa din aceste locuri. In cazul in care carnea este consumata de om, reziduurile sunt preluate si retinute de organismul uman, deteriorand grav sistemul imunitar.

Mircea Martin a mai informat ca analizarea probelor preluate de pe pasunile comunelor din Salaj este inca in derulare. Daca se vor gasi concentratii acrescute si in alte localitati, DSV Salaj va instiinta autoritatile locale in vederea luarii acelorasi masuri pentru gasirea unor surse alternative de apa pentru animale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »