Alte ajutoare pentru incalzirea locuintei

Magazin Salajean 19 decembrie 2006 0

Familiile si persoanele singure, care utilizeaza pentru incalzirea locuintei lemne, carbuni, combustibili petrolieri, si ale caror venituri sunt mai mici de 500 de lei pe membru de familie, vor primi ajutoare pentru incalzire. Guvernul a modificat, in acest sens, Ordonanta de Urgenta numarul 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati pentru plata energiei termice.

Masura este similara celei aplicate deja in cazul familiilor care folosesc pentru incalzire energia termica in sistem centralizat sau gaze naturale, astfel incat se incearca eliminarea nedreptatii facute celor care se incalzesc cu lemne, carbuni sau combustibil. Pana acum, in categoria celor care primeau acest tip de sprijin intrau numai persoane care beneficiau de venitul minim garantat. De asemenea, este bine de retinut ca au fost mentinute si transele de venit prevazute de Ordonanta amintita, fiind stabilite si modalitatile de plata si cuantumul ajutoarelor ce urmeaza sa fie acordate. Pentru familiile beneficiare de ajutor social se mentine cuantumul actual al ajutorului pentru incalzirea locuintei, respectiv 50 lei lunar.

Pentru a primi ajutorul, familiile indreptatite trebuie sa depuna o cerere, insotita de o declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia. Formularele care contin cererea si declaratiile pe propria raspundere sunt puse la dispozitia solicitantilor de catre primarii. Cererile se depun la primaria de pe raza de domiciliu a solicitantului, ne informeaza consilierul juridic Marinela Cipleu, purtatorul de cuvant al Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) Salaj. Reprezentantul DMSSF ne mai aduce la cunostinta faptul potrivit caruia, pana in prezent, de acest tip de ajutor beneficiau doar cei care se incadrau in prevederile Legii 416. Modificarile aduse la Ordonanta 5/2003 vin sa faca dreptate in acest sens, ne mai spune Marinela Cipleu, care a adaugat, in final, ca majoritatea celor care vor intra in posesia acestor ajutoare locuiesc in zona rurala, acolo unde, pentru incalzirea locuintei, se utilizeaza lemne, carbuni si combustibili petrolieri.

De retinut si aspectul deloc de neglijat ca plata ajutorului se efectueaza de catre primarii, o singura data, pana la 30 octombrie a fiecarui an, pentru toata perioada sezonului rece. Insa, pentru sezonul rece 2006 – 2007, ajutorul se va acorda doar pentru perioada ianuarie-martie 2007. Doar pentru acest sezon, cererea se va depune in cursul lunii actuale.

Stabilirea dreptului la ajutor pentru incalzirea locuintei se va face de catre primarie, pe baza analizei datelor din declaratia pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia. Titularii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei sunt obligati sa comunice primarului orice modificare intervenita in componenta familiei si veniturilor acesteia, in termen de 5 zile de la data modificarii. Nerespectarea acestei prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 10.000 lei noi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »