Alocatii sociale doar pentru salajenii saraci cu adevarat

Magazin Salajean 2 februarie 2012 0

Alocatii sociale doar pentru salajenii saraci cu adevaratSalajenii care beneficiaza de ajutoare sociale de la stat vor trebui sa demonstreze ca, intr-adevar, sunt saraci. Acestia vor trebui sa faca dovada ca nu detin bunuri si nu obtin venituri mai mari decat cele stabilite prin noua lista care taie drepturile la: venitul minim garantat, indemnizatia pentru cresterea copilului si alocatia pentru sustinerea familiei.

Guvernul a aprobat proiectul de hotarare pentru modificarea prevederilor privind acordarea acestor ajutoare, intocmind o singura lista de bunuri care exclude accesul la ajutoare. Prin urmare, nu beneficiaza de alocatii sociale persoanele care detin cladiri sau alte spatii locative in afara locuintei de domiciliu, terenuri mai mari de 1.000 de metri patrati in oras si mai mari de 2.000 de metri patrati in zona rurala, motociclete, motorete, scutere si autoturisme cu o vechime mai mica de zece ani, tractor sau utilaje de prelucrare agricola, aparatura electronica, dar si cei care detin mai multe pasari si animale. Potrivit noutatilor care au aparut in lista, nu vor putea primi ajutoare cei care detin bunuri precum obiecte de arta, bijuterii si metalele pretioase de peste 100 de grame, obiecte de cristal si portelan de mare valoare, blanuri de valoare mare sau obiecte de colectie.

Totodata, beneficiarii sunt obligati sa-si plateasca impozitele si taxele locale, respectiv impozitul pe imobile, terenuri si autovehicule. Beneficiarii de venit minim garantat care vor iesi din plata pentru ca nu si-au platit impozitele nu mai pot fi obligati sa munceasca in folosul comunitatii.

Noi reguli au aparut si la acordarea alocatiei pentru sustinerea familiei. Astfel, copiii in varsta de pana la 18 ani, care urmeaza o forma de invatamant in strainatate, vor fi luati in calcul la stabilirea alocatiei de sustinere a familiei, numai daca respectivele unitati de invatamant prezinta dovezi privind frecventarea cursurilor scolare. Tinerii in varsta de pana la 18 ani, care termina cele zece clase obligatorii de invatamant, vor fi luati in calcul la stabilirea venitului mediu net lunar al familiei ca membri ai familiei. Si in acest caz, beneficiarii sunt obligati sa-si plateasca impozitele locale.

Potrivit statisticilor Agentiei Sociale pentru Prestatii Sociale Salaj, aproximativ 9.000 de persoane din judet beneficiaza lunar de ajutoarele sociale care fac obiectul noilor modificari legislative. Astfel, circa 4.600 de salajeni sunt beneficiari ai alocatiei pentru sustinerea familiei, in jur de 2.000 de persoane primesc indemnizatii lunare pentru cresterea copilului, in timp ce 2.200 de salajeni sunt beneficiari ai venitului minim garantat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »