Alocatii in euro pentru copiii ai caror parinti lucreaza in UE

Magazin Salajean 24 aprilie 2009 0

Alocatii in euro pentru copiii ai caror parinti lucreaza in UE

Copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate si care primesc alocatie in Romania pot primi si diferenta de alocatie din tara in care lucreaza parintii lor, potrivit legislatiei europene. Sumele sunt, in multe cazuri, mult mai mari decat cele acordate copiilor de statul roman, un exemplu in acest sens fiind Germania. Aici, alocatia este de 150 de euro, fata de doar aproximativ 15 euro pe care ii primesc copiii in Romania.

Diferenta de circa 135 de euro este importanta mai ales pentru copiii care primesc bani putini de la parintii plecati la munca peste granita si pentru care fecare banut conteaza.

Pentru ca parintele sa poata beneficia de diferenta de bani dintre alocatia oferita de Romania si cea pe care o da statul in care munceste, trebuie sa se adreseze atat autoritatilor tarii pe teritoriul careia lucreaza, cat si autoritatilor tarii de origine. Parintele trebuie sa se adreseze primariei localitatii unde isi are domiciliul pentru a fi indrumat catre autoritatea care ii poate elibera un formular tip pe care trebuie, mai apoi, sa-l completeze si sa-l trimita in Romania la Agentia de Plati si Prestatii Sociale. Formularul completat in Romania trebuie trimis la autoritatea din tara in care lucreaza cetateanul roman.

Diferenta de bani provine de la statul in care lucreaza parintele, iar banii sunt ridicati din aceeasi tara, indiferent daca minorul locuieste sau nu in acelasi loc cu parintele sau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »