Alocatie la 18 ani

Magazin Salajean 1 octombrie 2008 0

Alocatie la 18 ani

Potrivit unui comunicat remis de catre Directia de Munca si Protectie Sociala (DMPS) Salaj, tinerii cu varsta de peste 18 ani care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional, precum si cei care implinesc varsta de 18 ani in cursul acestui an scolar nu trebuie sa depuna cererea pentru acordarea alocatiei de stat nici la unitatea de invatamant la care sunt inscrisi, si nici la sediul DMPS. Exceptie fac elevii care repeta anul scolar din motive medicale, intrucat lista celor inscrisi in anul scolar 2008-2009 va fi transmisa de catre Inspectoratul Scolar Judetean.

Reamintim faptul ca, in urma nemultumirilor manifestate de elevi, parinti si profesori, la nivel national, Comisia de Munca si Protectie sociala de la Camera Deputatilor a anulat prevederea legala potrivit careia elevii care au implinit 18 ani nu mai au dreptul sa primeasca alocatia pentru copii, la fel ca si colegii lor. Potrivit presedintelui reprezentantilor Comisiei, Legea spunea ca pot primi alocatie si elevii care au devenit majori. Se pare insa ca nemultumirile care au izbucnit odata cu eliminarea alocatiei pentru elevii mai mari de 18 ani nu se rezuma numai la reluarea platilor catre adolescenti.

De fapt, regulile de acordare a alocatiei pentru copii au fost analizate si reasezate de cateva ori in ultimii ani. Astfel, in 2006, o decizie a Curtii Constitutionale spunea ca alocatia pentru copii nu trebuie sa depinda de frecventarea cursurilor si ca orice copil, chiar daca nu vine la scoala, trebuie sa primeasca de la stat acesti bani.

Pornind de la aceasta hotarare, Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta care spunea ca pana la varsta de 18 ani, orice copil, apoi adolescent, este indreptatit sa primeasca alocatie. Ordonanta se referea si la elevii care implinesc 18 ani. Guvernul a eliminat insa aceasta prevedere printr-o noua ordonanta de urgenta, la sfarsitul anului trecut, provocand o serie intreaga de nemultumiri in intreaga tara.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »