Alimentele romanesti vor fi protejate in UE

Magazin Salajean 14 noiembrie 2007 0

Alimentele romanesti vor fi protejate in UE

Directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, Luka Petru, ne-a declarat ca grupurile de producatori pot depune la Ministerul Agriculturii, incepand de maine, documentatia pentru protejarea la nivel national si european a denumirii de origine si indicatiei geografice a unui aliment sau produs agricol.

Potrivit sursei citate, dosarul trebuie sa cuprinda informatii cu privire la caracteristicile produsului. Astfel, caietul de sarcini va include detalii precum numele produsului, materiile prime din care este obtinut, principalele caracteristici fizice, chimice, microbiologice sau organoleptice, delimitarea ariei geografice, dar si dovada ca produsul este originar din aria geografica delimitata, potrivit regulamentului european din domeniu. Totodata, vor fi mentionate metoda de obtinere a produsului si legatura intre calitatea sau caracteristicile produsului si mediul geografic. Producatorii trebuie sa mai furnizeze Ministerului Agriculturii numarul clientilor (actuali si potentiali) pe fiecare segment al filierei produsului (productie, distributie, comercializare), productia actuala si estimata pentru urmatorii 5 ani, situatia economica si situatia estimata pe 5 ani, harta color de dimensiune adecvata care sa permita delimitarea precisa a zonei de productie sau granitele stabilite.

Cererile de inregistrare pot fi depuse de grupuri de producatori (orice asociere, indiferent de forma sau componenta sa juridica, de producatori sau operatori), care trebuie sa faca dovada ca reprezinta producatorii din zona geografica respectiva.

In cazul in care producatorii au trimis toate documentele solicitate, dosarul este postat pe site-ul Ministerului Agriculturii, unde va sta 60 de zile, aceasta perioada fiind de opozitie, adica intervalul in care alti producatori pot contesta cererea. Orice persoana fizica sau juridica, stabilita in Romania, isi poate declara opozitia, trebuind sa demonstreze ca cererea nu respecta legislatia din domeniu sau inregistrarea ar prejudicia existenta unei denumiri omonime (integral sau partial) sau a unei marci de fabrica sau de comert, sau ar prejudicia existenta unor produse aflate legal pe piata de cel putin 5 ani.

Dupa avizul ministerului, documentatia va fi transmisa Comisiei Europene, care va lua o decizie in maxim 12 luni de la primirea solicitarii, pana atunci produsele fiind protejate doar la nivel national.

Protectia pentru o denumire de origine presupune ca produsul nu poate fi obtinut decat in acea arie geografica delimitata, in conformitate cu indicatiile stabilite, in timp ce protectia indicatiei geografice permite productia si in alte regiuni, tot cu respectarea indicatiilor.

Logo-ul national va fi inscris pe produsele cu indicatii geografice sau denumiri de origine protejate national. El este reprezentat de un dreptunghi colorat in mov, albastru, rosu si portocaliu, concentric unui cerc mov zimtat pe exterior, care seamana cu un soare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »