Alimentele de post – la control

Magazin Salajean 10 decembrie 2008 0

Alimentele de post - la control

Pentru deficiente privind siguranta alimentelor de post, 3 agenti economici au fost amendati cu 12.000 de lei. Astfel, inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Salaj au efectuat o serie de controale privind calitatea si modul de comercializare, etichetare, prezentare si publicitate a produselor de post: produse alimentare vegetale, texturat proteic de soia, faina de soia, mixuri pe baza de soia si altele.

Dupa cum ne-a comunicat Dorina Rednic, inspectorul sef adjunct al OJPC Salaj, controlul s-a desfasurat in reteaua comerciala atat in mediul urban cat si in mediul rural, cuprinzand un numar de 12 operatori economici (47,2 la suta din actiuni s-au desfasurat in mediul rural). Cu privire la calitatea produselor, nu au fost retinute deficiente privind starea ambalajelor, incadrarea in cantitatea neta declarata sau caracteristici organoleptice. In ceea ce priveste incadrarea in data durabilitatii minimale, respectiv data limita de consum declarata de producator, s-a constatat comercializarea unor produse cu termen de valabilitate expirat la soia cuburi, produse de patiserie, produse zaharoase, pesmet alb, situatie intalnita la un numar de trei operatori economici, din cei verificati, ne-a declarat Dorina Rednic. Cu privire la modul de respectare a prevederilor legale referitoare la informarea consumatorilor, nu au fost constatate abateri referitoare la respectarea prevederilor legale privind etichetarea. La un numar de trei operatori economici s-a constatat ca nu se face informarea consumatorilor cu privire la pretul pe unitatea de masura. Urmare a actiunii de control, au fost oprite definitiv de la comercializare 7,1 kg produse alimentare de post, in valoare de 35,2 lei si s-au aplicat sase sanctiuni contraventionale, din care trei amenzi in valoare de 12.000 lei si trei avertismente, ne-a precizat inspectorul sef adjunct al OJPC Salaj.

Sfaturi pentru consumatori

Este important ca atunci cand mergeti la cumparaturi sa fiti informati in legatura cu modul de comercializare al produselor pe care doriti sa le achizitionati. Este bine ca inainte de a va decide sa cumparati produse de post sa aveti in vedere urmatoarele aspecte: denumirea sub care se vinde produsul, care trebuie sa fie suficient de clara pentru a permite cumparatorului sa cunoasca natura produsului si sa il deosebeasca de alte produse cu care ar putea fi confundat; data durabilitatii minimale, care in cazul produselor preambalate se exprima sub forma A se consuma, de preferinta inainte de

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »