Alimentele de baza s-ar putea ieftini

Magazin Salajean 21 octombrie 2010 0

Alimentele de baza s-ar putea ieftini

Pretul produselor alimentare de baza: painea, carnea, laptele, uleiul vegetal si zaharul ar putea scadea, dupa ce deputatii au decis, marti, reducerea la 5 procente a TVA pentru aceste produse. Insa ieftinirea ar putea sa-i bucure doar pe producatori si comercianti, acestia fiind in masura sa modifice preturile la raft.

Actul normativ adoptat marti cu unanimitatea deputatilor prezenti (290 voturi) vizeaza modificarea Codului fiscal si prevede aplicarea cotei reduse de 5 la suta asupra bazei de impozitare pentru livrarea de paine, carne, lapte, ulei vegetal si zahar, precum si pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. In punctul de vedere transmis, Executivul a aratat ca nu sustine aceasta initiativa legislativa. Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a declarat ca decizia va avea un mare efect in combaterea evaziunii fiscale si ca preturile vor scadea, cu aproximativ 10 procente.

Prevederea, cuprinsa intr-o propunere legislativa pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal, a fost initiata de senatorii social-democrati. O alta initiativa legislativa care a fost adoptata marti, cu 286 voturi favorabile, doua voturi impotriva si doua abtineri, apartine democrat-liberalului Mircea Giurgiu si prevede modificarea Codului fiscal in vederea neimpozitarii pensiilor sub 2.000 de lei. Venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin scaderea din venitul din pensii a sumei de 2000 lei neimpozabila lunar, se arata in proiectul respectiv.

Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor adoptase inca din aceasta vara unele modificari ale Codului Fiscal prin care se reduce TVA la alimentele de baza si in domeniul constructiilor la 5 la suta. In punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul precizeaza ca nu sustine acest proiect de lege. Insa Camera Deputatilor este forul decizional, iar legea urmeaza sa fie transmisa presedintelui Traian Basescu pentru promulgare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »