Alimente expirate pe masa de sarbatori!

Magazin Salajean 21 decembrie 2010 0

Alimente expirate pe masa de sarbatori!In scopul de a obtine profit prin orice mijloace, majoritatea comerciantilor din judet scot la vanzare si produse alimentare cu termenul de valabilitate depasit. Astfel ca, in aceasta perioada, autoritatile recomanda consumatorilor sa fie cat mai atenti la produsele achizitionate, cu atat mai mult cu cat in aproape toate unitatile controlate au gasit pe rafturi zeci de kilograme de alimente expirate.

Controalele desfasurate de comisarii de la Protectia Consumatorilor Salaj in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna au scos la iveala nenumarate nereguli la comercializarea produselor alimentare. Directorul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Salaj, Claudiu Silaghi, ne-a declarat ca, in urma controlului efectuat la inceputul lunii, la 13 operatori economici s-au depistat zeci de kilograme de produse alimentare cu termenul de valabilitate expirat. Controlul a vizat sase operatori economici din mediul urban si sapte din rural, la fiecare fiind constatate deficiente. Astfel, a fost controlata o cantitate de peste 20.000 de kilograme de produse alimentare, dintre care peste 130 de kilograme cu abateri. Anume, a fost gasita pe rafturi o cantitate foarte mare de produse cu termenul de valabilitate depasit, respectiv 66 de kilograme de produse alimentare, precum si 47 de kilograme de alimente ambalate necorespunzator – fara elemente de identificare in limba romana. Majoritatea produselor expirate constau in preparate din carne: pasta de mici, carne tocata, oase afumate, salam, sunca, pate ficat etc. De asemenea, au fost depistate produse expirate precum ciocolata, seminte, stafide, branzeturi, condimente, cafea, cocos, iar lista continua, a afirmat Claudiu Silaghi.

Potrivit sursei citate, pentru abaterile constatate au fost aplicate sase sanctiuni contraventionale cu amenzi in valoare de 16.000 de lei si 12 avertismente. De asemenea, intreaga cantitate de produse cu deficiente a fost retrasa definitiv de la comercializare. Pentru aceste alimente au fost intocmite procese verbale in vederea distrugerii.

Atentie la cosul de cumparaturi!

De asemenea, directorul CJPC Salaj recomanda populatiei o atentie sporita la produsele asezate in cosul de cumparaturi. Acordati o atentie deosebita la achizitia produselor alimentare, avand in vedere ca unii operatori economici vor profita de aceasta perioada pentru a-si vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora. Urmariti cu atentie, din punct de vedere organoleptic – aspect, miros si culoare, calitatea produselor alimentare pe care doriti sa le cumparati si refuzati-le pe acelea pentru care aveti suspiciuni privind calitatea si siguranta. Refuzati produsele alimentare care prezinta urme de mucegai sau care prezinta data durabilitatii minimale depasita. Refuzati produsele alimentare preambalate care prezinta ambalajele deteriorate, pentru care exista suspiciunea deteriorarii continutului. La cumpararea produselor alimentare solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs. Nu cumparati produse alimentare din locuri neautorizate – comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala, riscand astfel sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea, a afirmat Claudiu Silaghi.

Astfel, chiar daca timpul este scurt pentru pregatirile dinaintea sarbatorilor, consumatorii trebuie sa fie foarte atenti la ceea ce cumpara. Potrivit sursei mentionate anterior, clientii care descopera produse alimentare expirate intr-o anume unitate sunt rugati sa se adreseze la sediul CJPC Salaj.

Cu ochii in patru

Si in aceasta perioada se desfasoara controale avand ca tematica verificarea comerciantilor de produse alimentare, iar rezultatele partiale nu se arata deloc imbucuratoare. Foarte multi comercianti se bazeaza pe aglomeratia din preajma sarbatorilor de iarna si incearca sub diferite forme sa-si vanda marfa, chiar daca nu indeplinesc normele de calitate si de siguranta a consumatorilor. Prin urmare, vom intensifica si mai mult controalele pentru depistarea si sanctionarea celor care pun in pericol sanatatea consumatorilor. De exemplu, intr-o unitate am constatat la pachetele de sarbatori, respectiv mai multe sortimente de dulciuri ambalate chiar de catre comerciant, ca aveau termenul de valabilitate depasit. Situatia este cu atat mai grava cu cat aceste produse reprezinta un real pericol pentru copii, a declarat Silaghi, adaugand ca produsele cu probleme au fost distruse, iar comerciantul sanctionat contraventional.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »