Alimentatia corecta, inamicul bolilor de sezon

Magazin Salajean 26 martie 2007 0

Auzim peste tot de astenia de primavara, acea stare de oboseala generala, fizica si psihica, insotita de o diminuare a dinamismului psihomotor. Aceasta poate avea diverse cauze si se poate prezenta sub diferite forme, deoarece afecteaza individul atat in sfera psihica si fizica, cat si in sfera intelectuala.

Cum se manifesta si ce putem face in acesta privinta?

Astenia se manifesta prin cefalee, palpitatii, nervozitate, scaderea memoriei, capacitate scazuta de concentrare, randament scazut la servici, semne fiziologice datorate eforturilor de adaptare ale organismului la noile conditii meteorologice. Tinand cont de mecanismele atat de complexe si variate ale aparitiei asteniei de primavara si tratamentul va fi la fel de divers. Modul in care ne hranim este extrem de important pentru intarirea organismului dupa perioada de iarna. Dr. Daniela Gui – Compartimentul promovarea sanatatii, din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, recomanda alimentatia bogata in fructe si legume proaspete, miere si cereale integrale.

Infectiile respiratorii slabesc organismul

Bolile respiratorii predominante primavara sunt determinate de scaderea rezistentei organismului, precum si datorita lipsei de vitamine naturale in perioada iernii. Acestea duc la scaderea apararii locale a mucoaselor cailor respiratorii, cu posibilitatea patrunderii mai usoar a microbilor. Alte cauze favorizante sunt trecerea brusca de la frig la cald cu imbracaminte neadecvata temperaturilor, consumul de bauturi reci, respiratul pe gura cand este frig si umed, precum si frecventarea locurilor aglomerate in perioada epidemiilor.

Guturaiul (rinita) este foarte frecvent intalnit, mai ales primavara si toamna fiind favorizat de oboseala, subalimentatie, respirarea unui aer cu fum de tabac, gaze si pulberi iritante. Se manifesta cu nas infundat, usturime si uscaciune a nasului si gatului, apoi cu secretie apoasa abundenta/mucoasa sau mucopurulenta, stranut frecvent, senzatie de infundare a urechilor, indispozitie, febra, frisoane si scaderea poftei de mancare. Tratamentul indicat in astfel de cazuri poate fi local, cu inhalatii pe nas cu substante volatile sau aromatizante, precum si general, cu antitermice si vitamine – de preferabil cele naturale provenite din fructe si legume proaspete.

Laringita este inflamatia mucoasei laringelui favorizata de expunerea la frig, umezeala, inhalare de vapori de substante iritante, tutun si efort vocal prelungit. Simptomele care apar sunt raguseala, dureri la inghitire, tuse seaca, iritativa si persistenta. Doctorul recomanda repaus vocal complet, in camera calda cu atmosfera umezita, alimentatie usoara cu lichide, evitarea fumatului, aerosoli cu antinflamatorii si antibiotice, antitusive, vitamine si comprese calde in jurul gatului. Dr. Gui a mai spus ca la copii laringita poate fi dramatica, cu tulburari respiratorii grave, mergand pana la asfixiere in forma de laringita subglotica edematoasa. In astfel de situatii, trebuie intervenit rapid, cu prezentarea de urgenta la un medic si internarea obligatorie in spital.

Sinuzita face si ea parte din categoria infectiilor respiratorii. Aceasta se manifesta prin cefalee, secretie nazala muco-purulenta, nas infundat, pierderea mirosului, febra, ameteli si durere a carui sediu variaza in functie de sinusul inflamat. Tratamentul consta in repaus, instilatii nazale, inhalatii si la nevoie antibiotic. Netratata corespunzator, poate duce la cronicizare.

Gripa este o boala infectioasa determinata de virusurile gripale si dureaza de la 3 pana la 5 zile. Debuteaza brusc cu cefalee puternica, dureri musculare si articulare, febra, frisoane, rinoree, tuse, astenie intensa, care obliga bolnavul sa stea la pat si dureri ale globilor oculari.

Ultimele, dar nu cele din urma boli de sezon sunt bronsita si pneumonia. In ceea ce priveste pneumonia, aceasta se manifesta cu junghi toracic, febra, tuse cu flegma ruginie, apoi purulenta, astenie si stare generala alterata. Copiii, batranii si cei cu boli cronice fac forme mai grave de boala. In cazul bronsitei, ca tratament se recomanda alimentatia bogata in fructe si legume, intreruperea fumatului, antitusivele sau expectorantele si dupa caz, antibioticele.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »