Alimentarea cu apa de la Gilau nu mai este un vis indepartat

Magazin Salajean 17 ianuarie 2011 0

Alimentarea cu apa de la Gilau nu mai este un vis indepartat

Finalizarea programului SAMTID si implementarea proiectului pentru Extinderea si modernizarea sistemului de apa si canalizare in judetele Salaj si Cluj dau …tonul unor noi investitii in domeniul infrastructurii de apa si canal, care se vor derula pana in anul 2020. Unul dintre cele mai importante obiective ale Companiei de Apa Somes Cluj, si in acelasi timp, un vis mai vechi al salajenilor si autoritatilor, Alimentarea cu apa a judetului Salaj din sursa Gilau (Cluj), va prinde contur dupa anul 2013. Pana atunci, insa, mai sunt de finalizat mari lucrari pentru modernizarea sistemului de apa si canalizare din intreg judetul.

Apa non-stop la robinetele consumatorilor din orase

Unul dintre proiectele mari derulate in judetele Salaj si Cluj a fost programul SAMTID, demarat in luna martie a anului 2005 si finalizat in decembrie 2007. Pentru Salaj, valoarea lucrarilor a insemnat 6,7 milioane de euro, suma din care: s-au reabilitat 63,2 km de retea si 1.500 de bransamente; s-au montat 3.658 de apomentre noi, s-au construit 3 statii de repompare si o statie de pompare, s-au reabilitat opt rezervoare de inmagazinarea apei, s-au construit 6 statii automate de clorinare (dezinfectie) a apei, s-a amenajat un laborator de analize fizice si bacteriologice, conform normelor UE.

Odata finalizat acest program, dupa cum aprecia Marcel Zaharia, directorul Sucursalei Salaj a Companiei de Apa Somes Cluj, s-a imbunatatit calitatea apei in cele patru orase din judet, s-a trecut la un program de furnizarea apei 24 din 24 de ore, in toate orasele, a scazut numarul de defectiuni si de reclamatii, s-a asigurat contorizarea 100 la suta la toate scarile de bloc din cele patru orase si la casele particulare. Tinand cont de aceste aspecte, se poate trece fara nicio problema la incheierea de contracte de furnizarea apei la nivel de bransamente si cu consumatorii care locuiesc in spatii condominiale. In urma implementarii programului, pierderile din sistemul de alimentare cu apa din cele patru orase a scazut de la un procent mediu de 33,5 la suta, in 2009, la 27,3 la suta in 2010 pe retelele exterioare. Procentul de pierderi inregistrate pe retelele exterioare de distributie nu afecteaza in niciun fel costurile individuale ale clinetilor care locuiesc la blocuri sau la casele particulare. Aceste pierderi nu se repartizeaza la consumatorii casnici sau agentii economici.

Modernizari ale sistemelor de apa si canalizare cu fonduri europene

Datorita faptului ca programul SAMTID a fost implementat cu succes, CAS a putut accesa, in continuare, fonduri europene (de coeziune al Uniunii Europene) prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu. Programul se deruleaza pe perioada 2008-2013 si are valoarea totala de peste 200 de milioane de euro in judetele Cluj si Salaj. Proiectul Extindere si modernizare a sistemelor de apa si apa uzata in judetele Cluj si Salaj este sustinut din fonduri nerambursabile de la UE-74 la suta, de la Guvernul Romaniei – 11,3 la suta, din contributie locala-1,9 la suta si prin credit al CAS, de la Banca Europeana de Investitii-12,8 la suta. In Zalau, conform proiectului, s-a prevazut reabilitarea si extinderea a 16,5 km de retele de apa, realizarea a sase statii de pompare noi, reabilitarea si extinderea a 20 km de retele de canalizare si reabilitarea statiei de epurare Zalau. In Simleu Silvaniei s-a prevazut reabilitarea si extinderea a 9,2 km de retele de apa, a 13,1 km de retele de canalizare, realizarea a trei statii noi de pompare a apei uzate, reabilitarea a patru statii de pompare si reabilitarea statiei de epurare Simleu Silvaniei.

In Jibou s-a urmarit reabilitarea si extinderea a 7,1 km de retele de apa si 4,4 km de retea de canalizare, a unei statii de pompare a apei uzate, reabilitarea statiei de epurare. La Cehu Silvaniei s-a prevazut reabilitarea a 5 km de retea de apa, a 7,6 km de retea de canalizare, reabilitarea unei statii de pompe pentru apa uzata si realizarea unei statii noi, reabilitarea statiei de epurare din Cehu Silvaniei si inlocuirea a 11 km de retea de aductiune Salsig – Ulciug. Pentru orasele Simleu Silvaniei si Zalau va fi reabilitata statia de tratare de la Virsolt, iar pentru Cehu si Jibou va fi reabilitata sursa de apa, respectiv, puturile de apa de la Somes-Odorhei si de la Salsig. Tot prin acest program, orasele vor fi dotate cu echipamente si utilaje pentru intretinerea retelelor de canalizare.

Marcel Zaharia a facut cunoscut faptul ca prima lucrare contractata a fost cea pentru Reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare din Zalau. Contractul a fost semnat in 30 octombrie 2008 si lucrarea s-a finalizat la 31 decembrie 2010, executant fiind OMS Ungaria KFT. La statia de epurare din Zalau lucrarile au demarat la 21 octombrie 2009 si vor fi finalizate pe 21 iulie 2012. Stadiul fizic al executiilor la data de 31 decembrie 2010 este de 20,46 la suta, iar executant este SC Dytras SA Spania. Pentru lucrarile la retelele de apa si canalizare din Simleu Silvaniei contractul s-a semnat la 25 noiembrie 2009, finalizarea lucrarilor fiind programata pe 20 aprilie anul acesta. Stadiul lucrarilor este de 99,2 la suta, executant a fost firma SC Kevieb KFT Ungaria.

Tot in anul acesta, pe 16 noiembrie, vor fi finalizate, in executia firmei SC Hidroconstructia SA, lucrarile la retelele de apa si canalizare pentru orasele Jibou si Cehu Silvaniei. Contractele au fost semnate in 9 octombrie 2009, iar stadiul fizic al lucrarilor este de 83,98 la suta. Lucrarile de reabilitare a statiilor de epurare Simleu, Cehu si Jibou sunt in licitatie; s-au depus contestatii care sunt in curs de deliberare la instantele de judecata. Pentru lucrarile de reabilitare a statiei de la Virsolt licitatia a avut loc in 11 noiembrie 2010, iar contractul se va semna in prima parte a anului 2011. La finalizarea acestor investitii vor fi asigurate conditii pentru imbunatatirea semnificativa a calitatii apei potabile furnizate consumatorilor si eliminarea celor mai mari dintre deficientele existente pe sistemul de canalizare si epurare. Pana la sfarsitul anului 2012 si in prima jumatate a lui 2013, dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare si la statia Virsolt, calitatea apei din Zalau si din Simleu se va imbunatati considerabil, a mentionat directorul Sucursalei Salaj a CAS Cluj.

Se cauta fonduri pentru realizarea Aductiunii de apa de la Gilau

Pe langa investitiile din fonduri de coeziune, Compania de Apa Somes a inaintat Ministerului dezvoltarii regionale si turismului o documentatie pentru finantarea inlocuirii conductei de aductiune Varsolt – Zalau. Conducta existenta este din otel, are o vechime de peste 20 de ani si se inregistreaza pierderi de apa si, mai mult, din cauza materialului din care este executata, se depreciaza si calitatea apei. Exista posibilitatea finantarii in perioada imediat urmatoare de catre Guvernul Romaniei a acestei investitii vitale pentru municipiul Zalau, chiar si in perspectiva executarii aductiunii din sursa Gilau. Valoarea estimata a lucrarilor este de 5 milioane de euro. “Asadar, intr-un orizont de timp de cca 2 ani, dupa reabilitarea statiei de tratare Varsolt si a aductiunii, calitatea apei in municipiul Zalau se va imbunatati simtitor.

Marcel Zaharia considera ca viitorul investitiilor din domeniul infrastructurii apa-canal, pentru perioada 2013-2020 depinde de implementarea cu succes si a acestui program din cadrul POS Mediu. Master planul pentru dezvoltarea infrastructurii de apa si canal in judetele Salaj si Cluj, are o valoare totala de investitii de peste 700 de milioane de euro. Pentru prima etapa, 2008-2013 sunt alocate cele 200 de milioane de euro ale programului aflat in derulare, iar dupa 2013 vom beneficia de cele peste 500 de milioane de euro. Este foarte important ca operatorul de servicii de apa si canalizare- CAS, sa aiba o activitate eficienta, sustenabila, sa devina un operator solid si serios pe piata serviciilor de apa si canalizare din Romania. In cadrul proiectarii sistemelor de apa si canalizare s-a refacut studiul de fezabilitate al proiectului “Alimentarea cu apa potabila a judetului Salaj, din sursa Gilau, judetul Cluj”. In perioada urmatoare va fi analizata posibilitatea de finantare a acestui proiect, chiar inainte de 2013. Intre beneficiile acestei investitii pot fi incluse: imbunatatirea calitatii apei furnizate la consumator; asigurarea unei surse permanente de apa suficienta cu alternativa de alimentare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »