Alcoolul si prenadezul, drogurile tinerilor salajeni

Magazin Salajean 3 aprilie 2008 0

Alcoolul si prenadezul, drogurile tinerilor salajeniUn numar tot mai mare de adolescenti salajeni comit infractiuni sub efectul consumului de bauturi alcoolice sau substante toxice cu administrare inhalatorie, conform datelor detinute de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Salaj.

Acest serviciu are atributii legate de reintegrarea sociala a persoanelor care au savarsit infractiuni, mentinute in stare de libertate, supravegherea executarii obligatiilor stabilite de instanta de judecata in sarcina acestora, asistenta si consilierea persoanelor condamnate, la cererea acestora sau intocmirea de referate de evaluare la solicitarea instantei si a organelor de urmarire penala. Drept pentru care, serviciul ar dori sa vina in intampinarea tinerilor si a parintilor, pentru a fi informati si a constientiza riscurile la care se expun prin consumul drogurilor, in orice forma ar fi acestea. In fapt, drogurile sunt definite ca fiind acele substante care, dupa ce sunt introduse in organism, modifica imaginea asupra propriei persoane si asupra realitatii inconjuratoare. Acestea sunt clasificate in functie de efectele pe care le au asupra sistemului nervos, gravitatea consecintelor pe care le produc sau legalitatea lor. In judetul Salaj nu au fost semnalate oficial cazuri de consum de droguri puternice, motiv pentru care ne vom referi la consumul de alcool si inhalanti, dintre care cel mai des folositi sunt diluantii si prenadezul. Acestea se incadreaza in grupa drogurilor usoare dupa criteriul gravitatii consecintelor, au efect deprimant asupra sistemului nervos si sunt legale. Totusi consumul lor constituie un factor criminogen, influentand sau chiar determinand actele infractionale, afirma Anamaria Blaga, consilier in cadrul Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul Salaj. Conform aceleiasi surse, orice parinte trebuie sa se informeze personal asupra riscurilor utilizarii substantelor toxice si sa cunoasca semnele fizice sau psihice care apar in cazul abuzului de substante toxice. Iata cateva din aceste semne, ca efecte imediate ale consumului de inhalante: starea de voma, stranut, tuse, hemoragii nazale, oboseala, pierderea coordonarii, tulburari de gandire. Pe termen lung, inhalarea de substante toxice poate duce la distrugeri ireversibile ale plamanilor, cailor respiratorii, pierderi in greutate, oboseala musculara. Inhalarea unor cantitati mari pe o perioada scurta de timp poate duce la dezorientare, comportament violent, pierderea cunostintei sau moartea.

Dar, totusi, de ce se consuma aceste substante? Principale motive pentru care sunt utilizate, in special de catre copiii strazii sau de copiii care fug de acasa, sunt detasarea de realitate si abolirea senzatiilor de foame sau frig. Tot mai frecvent, astfel de substante sunt consumate si de catre copiii care provin din familii organizate, principala cauza dovedindu-se a fi influenta anturajului, lipsa de supraveghere din partea parintilor, lipsa informatiilor cu privire la droguri si unele trasaturi de personalitate mai accentuate in aceasta perioada de varsta (curiozitatea, teribilismul). Alcoolul este tipul de drog cel mai folosit, fiind la indemana oricui, efectele lui negative fiind minimizate de multi dintre consumatori (fiind considerat chiar aliment). Totusi, dintre toate drogurile, alcoolul are cea mai puternica legatura cu savarsirea de infractiuni, in special cu actele de violenta. De asemenea, folosirea lor poate crea dependenta fizica, care reprezinta reactia organismului la drog, sau dependenta psihica, care se manifesta printr-o nevoie irezistibila de a folosi drogul, pentru influentarea dispozitiei sufletesti sau a constiintei. Profilaxia consumului de toxice trebuie sa inceapa de la varste mici si consta in educatia familiala corespunzatoare si incurajarea unei bune comunicari cu familia. Varsta de 12-13 ani prezinta un risc ridicat pentru debutul consumului de droguri, intrucat copiii devin tot mai independenti, in conditiile unei imaturitati cognitive si afective. Familia este una dintre cele mai puternice resurse in lupta cu drogurile, insa de cele mai multe ori este necesar ajutorul unui specialist, care sa-i indrume in abordarea problemei atat pe copii cat si pe parinti. In acest sens este important de stiut ca in judetul nostru functioneaza, la Zalau, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Salaj, cu care Serviciul de Probatiune Salaj are incheiat un parteneriat de colaborare, in vederea acordarii se servicii de dezintoxicare a persoanelor dependente.

Colaborarea dintre cele doua institutii s-a concretizat recent printr-un caz mai putin obisnuit. Este vorba de un tanar cu antecendente penale, cunoscut drept consumator de substante inhalante de genul prenadezului, caruia instanta de judecata i-a transformat o pedeapsa cu inchisoarea intr-o perioada de supraveghere, prin intermediul Serviciului de Probatiune si, in premiera pentru judetul nostru, obligativitatea urmarii unui plan de reabilitare si consiliere la Centru Antidrog din Zalau. Apreciem in mod deosebit hotararea instantei de judecata care, in loc sa-l trimita din nou dupa gratii, l-a obligat pe acest tanar la urmarea unui plan de reabilitare la noi, ne-a declarat Valer Merce, coordonatorul Centrului. Noi i-am facut deja o evaluare pe cinci arii, mai exact medical, psihologic, social, istoric al consumului si antecedente penale. Programul de reabilitare are o durata de sase luni, cu o evaluare dupa trei luni, afirma aceeasi sursa. De precizat faptul ca toate serviciile centrului sunt gratuite si confidentiale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »