Alarmant! Hoţii fac ravagii în Sălaj

Magazin Salajean 28 iunie 2011 0

Alarmant! Hoţii fac ravagii în SălajInfractorii par să prindă tot mai mult curaj atunci când vine vorba să dea lovitura în locuinţele, maşinile sau la sediile societăţilor comerciale deţinute de sălăjeni. Potrivit datelor puse la dispoziţie de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, în primele cinci luni ale anului, au fost înregistrate peste 900 de cazuri de furturi. Numai la finele săptămânii trecute, pe raza judeţului, au fost sesizate şase cazuri de infracţiuni de furt în care au fost implicate mai multe persoane.

Furturile continuă să înregistreze un trend ascendent la nivelul judeţului Sălaj. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, în intervalul ianuarie-mai, anul în curs, s-au comis peste 900 de furturi, aproape cu un sfert mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În primele cinci luni ale anului curent, au avut loc 929 de infracţiuni de furt, în creştere comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 728 de astfel de cazuri. O creştere semnificativă prezintă furturile din locuinţe – de la 173 de furturi comise anul trecut au ajuns la 241, infracţiunile de furt din societăţi comerciale – de la 106 anul trecut la 135 de cazuri anul acesta, precum şi furturile din buzunare, poşete şi genţi: de la numai 25 în primele cinci luni de anul trecut la 65 anul curent, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, Tincuţa Dumuţa.

Singura scădere a numărului de cazuri de furt se înregistrează la capitolul furturi din autovehicule. Dacă în primele cinci luni ale acestui an au fost sesizate 62 de cazuri de furt din maşini, în acelaşi interval de anul trecut au fost înregistrate 43 de astfel de infracţiuni. Alte infracţiuni au fost: 26 de furturi de componente din exteriorul maşinilor – oglinzi, ştergătoare, roţi etc., 11 de autovehicule, 16 de animale şi 17 de păsări.

Au tăbărât tâlharii

peste el

În atenţia poliţiştilor au intrat anul acesta 432 de persoane cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de furt, cu 17 mai multe faţă de lunile ianuarie-mai anul trecut. De altfel, oamenii legii cercetează 21 de persoane pentru tâlhărie, cu şapte mai multe decât anul trecut, în aceeaşi perioadă. În primele cinci luni de anul acesta au fost comise 12 infracţiuni de tâlhărie.

O astfel de faptă a avut loc la mijlocul lunii martie martie a anului curent, când trei bărbaţi necunoscuţi au intrat în curtea şi casa unui localnic de 83 de ani, din localitatea Sârbi, comuna Sâg. Unul dintre ei l-a ameninţat cu acte de violenţă şi apoi l-a imobilizat pe bărbat, în timp ce ceilalţi doi au sustras, dintr-o anexă a locuinţei, un cazan de fiert ţuică din cupru având capacitatea de 350 de litri. Au urcat cazanul în maşină şi au plecat. După doar câteva zile, poliţiştii i-au identificat pe presupuşii autori ai tâlhăriei, doi dintre ei fiind prinşi şi arestaţi, iar pe numele celui de-al treilea a fost emis un mandat de arestare în lipsă. Cei trei sunt din Huedin şi predaseră cazanul la un centru de colectare a fierului vechi din oraş, de unde a şi fost recuperat.

Au furat combustibil direct din rezervor

Numai la finele săptămânii trecute, poliţiştii au fost solicitaţi să intervină la şase cazuri de furt comise în mai multe localităţi din judeţ. Iar nepăsarea hoţilor faţă de normele legislaţiei în vigoare şi a consecinţelor încălcării acestor legi, se arată fără importanţă în faţa acestor autori. Cel puţin, aceasta reiese dintr-un caz petrecut în acest weekend. Şi anume, două persoane din localitatea Panic au fost identificate, vineri, de către poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, că au furat în noaptea de 17 spre 18 iunie un CD Player auto marca Panasonic dintr-un autoturism Dacia parcat pe strada General Dragalina, din Zalău. Aceştia, respectiv Ioan M., 21 de ani, şi minorul în vârstă de 15 ani, Marius M., sunt cercetaţi pentru furt calificat. În urma cercetărilor, bunul furat a fost recuperat.

Doar că nici nu a trecut bine pragul sediului Poliţiei, că unul dintre autori, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a dat din nou lovitura. Agenţii de siguranţă publică de la Poliţia municipală l-au surprins în flagrant pe Ioan M., 21 de ani, împreună cu Ilie M., de 18 ani, şi Răzvan D., 15 ani, toţi trei din Panic, care au sustras combustibil din mai multe autovehicule parcate pe strada Sfânta Vineri din municipiu. Poliţiştii au verificat autovehiculul marca Dacia, cu care aceştia se deplasau, şi au găsit mai multe bunuri sustrase din alte autovehicule: un casetofon Panasonic, o trusă medicală şi un triunghi reflectorizant. Tinerii sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de furt.

Hoţii trag la fier vechi

Într-un alt caz petrecut la sfârşitul săptămânii trecute, vineri, a fost victimă un localnic din Hida. Din datele Poliţiei Sălaj, poliţiştii din Hida l-au prins în flagrant pe Marius B., de 25 de ani, din Bălan, care a intrat în curte prin escaladarea gardului împrejmuitor al locuinţei unui bărbat din Hida şi a sustras mai multe obiecte din fier şi plasă de sârmă, prejudiciu estimat ridicându-se la 500 de lei. Deşi bunurile sustrase au fost recuperate, bărbatul s-a ales cu un dosar de cercetare penală pentru furt şi riscă să ajungă la închisoare.

O oră mai târziu, doi poliţişti din cadrul Formaţiunii Ordine Publică de la Poliţia oraş Jibou au surprins în flagrant trei jibouani: Andrei B., de 43 de ani, , Anton H., de 24 de ani, şi Dan V., de 40 de ani, care au coborât de pe o schelă metalică un bazin pentru apă dezafectat de mai mulţi ani din incinta unei firme private. Bazinul a fost predat unui reprezentant al firmei în cauză. Momentan, cei trei sunt cercetaţi pentru furt calificat.

Au tras pielea de pe… umeraş

Tot la finele săptămânii trecute, poliţiştii oraşului Şimleu Silvaniei au fost sesizaţi telefonic de către o vânzătoare a unui magazin din Şimleu Silvaniei, care a reclamat faptul că două femei au intrat în magazin şi au furat o geacă din piele de culoare neagră, în valoare de 115 lei. Doar că nu au apucat să iasă din unitate când au fost surprinse de angajaţi. Ajunşi la faţa locului, agenţii de siguranţă publică le-au identificat pe cele două tinere, respectiv Claudia V., de 17 ani, şi Monica R., de 24 de ani, ambele din Nuşfalău. Acestea, în loc de haina de piele, s-au ales cu dosare penale pentru furt.

Dosar penal a fost întocmit şi pe numele unui tânăr, Nicolae G. în vârstă de 21 de ani, din Guruslău, care a râvnit la bicicleta unui localnic din Valea Pomilor. A fost identificat însă la scurt timp de către poliţiştii Postului de Poliţie Şamşud, prejudiciul fiind recuperat şi restituit reclamantului.

Şi poliţiştii din Ileanda au fost la datorie în acest weekend. Aceştia au identificat, în câteva ore de la sesizare, un bărbat suspectat de comiterea unui furt din locuinţa lui Mircea P. din localitatea Dăbâceni. Acesta a anunţat că a fost prădat de mai multe sticle de băutură şi alte bunuri din casă în valoare de 300 de lei. Oamenii legii l-au identificat pe suspect ca fiind Constantin P. în vârstă de 52 de ani, din municipiul Timişoara. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi restituit părţii vătămate. Timişoreanul este cercetat, în stare de libertate, pentu săvârşirea infracţiunii de furt.

Se reorganizează poliţia rurală

Creşterea infracţiunilor de furt este unul dintre motivele pentru care conducerea Poliţiei Române pregăteşte, în cel mai scurt timp, desfiinţarea poliţiei rurale şi reorganizarea acesteia pe structuri care să asigure permanenţa serviciului. Astfel, la nivelul judeţului Sălaj sunt propuse spre înfiinţare opt secţii de poliţie la care să fie arondate mai multe posturi de poliţie. În cadrul acestor posturi vor rămâne câte un lucrător, ceilalţi urmând a fi transferaţi pe secţii. Poliţiştii vor lucra în trei schimburi astfel încât patrularea să fie realizată în permanenţă. În funcţie de acţiunile necesare, noua structură a poliţiei rurale va fi înfiinţată până cel târziu în luna septembrie a anului în curs.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »