Ajutoarele la incalzire, intre 14 si 50 RON

Magazin Salajean 29 decembrie 2006 0

Familiile si persoanele singure care folosesc la incalzirea locuintelor lemne, carbuni sau combustibili petrolieri vor beneficia, timp de trei luni, in perioada ianuarie – martie, de un ajutor lunar, cuprins intre 14 si 46 RON.

In cursul zilei de miercuri a fost publicata in Monitorul Oficial, Ordonanta de Urgenta, care modifica OUG 5/ 2003, privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati pentru plata energiei termice. Noutatea care o aduce actul normativ este aceea ca familiile si persoanele singure care nu beneficiaza la aceasta ora de ajutorul social, vor putea primi un ajutor lunar cuprins intre 14 si 46 RON. De asemenea, pentru cei care beneficiaza de ajutorul social, ajutorul lunar pentru incalzirea locuintei este de 50 RON. Conditia pentru acordarea acestui ajutor, este ca venitul net lunar pe membru de familie sa nu depaseasca 500 RON.

Instructiunile de aplicare a ordonantei, precum si formularele necesare in vederea stabilirii dreptului si efectuarea platilor se vor face prin ordin comun al ministrilor Muncii si Administratiei si Internelor. Cererile si declaratiile pe propria raspundere se depun de catre solicitanti la primarii, pana la data de 31 ianuarie 2007.

In cazul beneficiarilor care utilizeaza pentru incalzire in regie termica sistemul centralizat, acordarea ajutorului se va realiza in baza unei formule, care va asigura echitate pentru toti. De asemenea, va acoperi o gama mai larga de categorii defavorizate a populatiei, iar cei care folosesc pentru incalzirea locuintei carbuni si alti combustibili isi vor putea procura intreaga cantitate de combustibili necesara, pentru perioada urmatoare, inca de la inceputul sezonului rece.

Pentru aplicarea noului sistem de acordare a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei, efortul bugetar lunar va fi de aproximativ 112 milioane lei pentru energia termica furnizata in sistem centralizat, 80,5 milioane lei pentru gaze naturale si 20 de milioane pentru lemne, carbuni si alti combustibili petrolieri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »