Ajutoare pentru incalzirea locuintei

Magazin Salajean 8 octombrie 2007 0

Ajutoare pentru incalzirea locuintei

In cadrul ultimei sedinte de Guvern, care a avut loc joi, Executivul a decis majorarea, incepand cu 1 ianuarie 2008, a plafonului de venituri pana la care familiile si persoanele cu venituri reduse vor beneficia de ajutor financiar pentru incalzirea locuintei. Astfel anul viitor, plafonul de venituri pana la care familiile si persoanele pot beneficia de acest sprijin a crescut la 615 lei, fata de 500 lei in 2007. In stabilirea noilor valori, Guvernul a tinut seama de evolutia prognozata a veniturilor populatiei, determinata de majorarea pensiilor, precum si de majorarea preturilor la gaze naturale, lemne, carbuni si combustibili petrolieri.

Potrivit Hotararii aprobate de Guvern, actualizarea limitelor de venituri si a cuantumurilor sprijinului financiar se va realiza in doua etape. Pentru perioada noiembrie – decembrie 2007, se mentin limitele de venituri in functie de care se atribuie sprijinul financiar, stabilite potrivit OUG 57/2006. Cuantumul ajutoarelor acordate pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale se indexeaza cu 10,7 la suta, conform cresterii de pret prognozata de ANRE.

Valoarea ajutorului pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri va creste cu 5,35 procente (valoarea reprezentand indicele de crestere a preturilor, prognozat pe anul 2007 – 4,3 la suta, precum si o patrime din indicele de crestere a preturilor, prognozat pentru anul 2008 – 1,05 la suta, conform datelor Comisiei Nationale de Prognoza din septembrie 2007).

Pentru perioada ianuarie – martie 2008, limitele de venituri medii nete lunare pe membru de familie se indexeaza cu 21,8 la suta (valoarea reprezinta indicele de crestere a veniturilor salariale prognozat pentru anul 2007 de 18,5 la suta, precum si o patrime din indicele veniturilor prognozat pentru anul 2008 – 3,3 la suta, conform datelor Comisiei Nationale de Prognoza din septembrie 2007). Limita minima a acestor venituri creste de la 125 lei la 155 lei, iar limita maxima creste de la 500 lei la 615 lei. Pe toata perioada sezonului rece se pastreaza gradul de compensare procentuala a contravalorii consumului stabilit potrivit OUG 57/2006.

Potrivit prevederilor din OUG 5/2003, limitele de venituri pentru acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei, precum si nivelul acestuia, se corecteaza in functie de evolutia preturilor si se aproba prin Hotarare de Guvern.

Incalzirea cu energie termica

Potrivit OUG 57/2006, ajutorul pentru incalzirea locuintei cu energie termica furnizata in sistem centralizat se acorda prin compensarea procentuala a valorii efective a facturii. Compensarea se acorda in functie de venitul net mediu lunar obtinut pe membru de familie.

Pentru perioada noiembrie – decembrie 2007, se mentin limitele de venituri pana la care se acorda compensarea procentuala a contravalorii consumului la energia termica furnizata in sistem centralizat, iar pentru perioada ianuarie – martie 2008, limitele de venituri se indexeaza cu 21,8 la suta.

Incalzirea cu gaze naturale

Cuantumurile ajutoarelor acordate pentru incalzirea locuintei pentru perioada sezonului rece se indexeaza cu 10,7 la suta, conform cresterii de pret prognozata de ANRE. Pentru perioada noiembrie – decembrie 2007, limitele de venituri pana la care se acorda compensarea procentuala a contravalorii consumului se mentin, iar pentru perioada ianuarie – martie 2008 se indexeaza cu 21,8 la suta.

Incalzirea cu lemne, carbuni si alti combustibili

Ajutoarele pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni si alti combustibili se majoreaza cu 5,35 la suta (valoare reprezentand indicele de crestere a preturilor prognozat pe anul 2007 – 4,3 la suta, precum si o patrime din indicele de crestere a preturilor prognozat pentru anul 2008 – 1,05 la suta, conform datelor Comisiei Nationale de Prognoza din septembrie 2007).

Pentru familiile si persoanele singure, beneficiare ale venitului minim garantat, ajutorul lunar pentru incalzire este 54 lei, pe toata durata sezonului rece.

Pentru perioada ianuarie – martie 2008 a sezonului rece, pentru drepturile deja stabilite, primarii vor reanaliza cererile depuse si vor emite noi dispozitii de acordare a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »