Ajutoare pentru incalzirea locuintei, obtinute prin declaratii mincinoase

Magazin Salajean 9 ianuarie 2012 0

Ajutoare pentru incalzirea locuintei, obtinute prin declaratii mincinoase  Controalele pentru identificarea salajenilor care au dat declaratii false in vederea obtinerii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei au scos la iveala primele victime. Sapte familii au fost identificate ca au falsificat declaratiile pe propria raspundere, fapte pentru care risca pedepse penale. Astfel de controale vor avea loc pana in toamna acestui an.

Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale (AJPS) Salaj, primarii au obligatia de a efectua lunar, pana la inceputul sezonului rece urmator, la solicitarea agentiilor teritoriale, anchete sociale pentru verificarea veridicitatii datelor inscrise in declaratiile pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia pentru cel putin 60 la suta dintre beneficiarii dreptului la ajutorul pentru incalzirea locuintei. Dupa efectuarea anchetelor, primarii au obligatia de a transmite agentiilor teritoriale situatia nominala privind anchetele sociale efectuate si rezultatul acestora, la data de 1 a fiecarei luni, pentru anchetele efectuate in luna anterioara. In luna decembrie au fost transmise catre primarii, spre efectuare, un numar total de 552 de anchete sociale. Pana la acesta data, potrivit rapoartelor transmise de primarii, au fost efectuate un numar total de 291 de anchete sociale, in urma carora a fost incetat dreptul la ajutor pentru sapte beneficiari, ne-a declarat consilierul juridic din cadrul institutiei mentionate, Marinela Cipleu.

Unul dintre beneficiarii care au declarat fals pentru acest ajutor social este din municipiul Zalau. Conform purtatorului de cuvant al Primariei Municipiului Zalau, Manuela Ghiurutan, pana la aceasta data au fost efectuate 80 de anchete sociale. In urma anchetelor efectuate, un dosar a fost incetat si doua au fost modificate. Activitatea de control este in desfasurare si va continua si pe parcursul acestui an, a precizat purtatorul de cuvant.

Simleuanii au fost luati, de asemenea, la puricat, fiind verificate 39 de dosare. Dupa cum ne-a spus primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas, nu au fost gasite nereguli. Legea prevede ca anchetele sociale privind ajutoarele de incalzire sa fie efectuate la 60 la suta dintre beneficiari, pana cel tarziu la inceputul urmatorului sezon rece. La solicitarea agentiei, am verificat pana la aceasta data 39 de dosare, nefiind constatate nereguli, a mentionat Turcas.

Nici in privinta dosarelor aprobate jibouanilor nu s-au descoperit declaratii false. Dosarele au fost verificate la intocmire, astfel ca nu am avut probleme pana acum. Sezonul trecut am intampinat cateva nereguli in ceea ce privesc declaratiile beneficiarilor la dosare, astfel incat, pentru aceasta iarna am stabilit sa aprobam doar dosarele complete si in baza unor anchete sociale riguroase. Speram sa nu apara nereguli, ne-a comunicat edilul Jiboului, Eugen Balanean.

Amenzi si pedepse penale

Declaratiile mincinoase la dosarele pentru acordarea ajutoarelor la incalzirea locuintei prevad, pe langa restituirea sumelor, si amenzi pentru falsii beneficiari. De asemenea, in cazul in care familia refuza sa furnizeze informatiile si documentele necesare pentru intocmirea anchetei sociale sau se constata in urma anchetei declaratii la dosar neconforme cu realitatea, dreptul la acest ajutor se sisteaza incepand cu luna urmatoare. De asemenea, sumele platite necuvenit cu acest titlu se recupereaza in conditiile legii, prin dispozitia primarului, care constituie titlu executoriu. Mai mult, in cazul declararii, la completarea cererii, a unor date eronate cu privire la numarul membrilor de familie, la veniturile acestora sau bunurile mobile si imobile detinute, familiile risca amenzi intre 200 si 1.000 de lei. In unele cazuri, beneficiarii scosi din plata in urma anchetelor sociale risca pedepse penale pentru fals in declaratii.

In situatia in care nu au fost efectuate anchete sociale pentru toti beneficiarii cuprinsi in lista transmisa de agentiile teritoriale, acestia vor fi cuprinsi in lista pentru luna urmatoare, astfel incat pana la inceputul sezonului rece urmator, sa fie acoperit procentul de 60 la suta.

Se preiau cereri pentru ajutoarele la incalzire

In sezonul rece actual, beneficiaza de subventii pentru incalzirea locuintei aproape 10.000 de persoane din judetul Salaj. Ajutoarele se acorda familiilor ale caror venituri pe membru de familie sunt de pana la 786 de lei si persoanelor singure ale caror venituri sunt mai mici de 1.082 de lei. Se exclud de la plata acestor subventii persoanele care au in proprietate cladiri sau alte spatii locative inafara locuintei de domiciliu, autoturisme care depasesc 1.600 de centimetri cubi, autoutilitare, microbuze, autobuze, utilaje agricole, de prelucrare agricola si de prelucrat lemnul. De asemenea, nu beneficiaza de subventiile la incalzire persoanele care detin depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei, terenuri de imprejmuire a locuintei care depasesc 1.000 de metri patrati in zona urbana si 2.000 de metri patrati in zona rurala, terenuri in zona colinara, de ses si in zona montana. Totodata, ajutorul nu se acorda persoanelor care au in gospodarie cel putin trei bovine sau cinci porci, peste 20 de oi sau capre sau peste 15 familii de albine.

Majoritatea beneficiarilor de subventii pentru intreg sezonul rece, respectiv cei care au depus dosarele inainte de luna decembrie, sunt cele la incalzirea cu lemne. Astfel, 6.925 de familii beneficiaza de subventii la incalzirea cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri, 2.899 de subventii la incalzirea cu gaz, iar 149 primesc ajutoare la incalzirea in sistem centralizat.

Cele mai multe dosare pentru acordarea ajutoarelor la incalzirea locuintei cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri au fost depuse in Simleu Silvaniei (472), comunele Pericei (343), Crasna (292), Sarmasag (288) si orasul Jibou (287).

Salajenii care intrunesc conditiile prevazute pentru acordarea ajutoarelor la incalzirea locuintei mai pot depune cererile cel tarziu pana la finele lunii februarie. Subventiile se acorda doar in luna urmatoare depunerii formularelor. Cererile si declaratiile pe proprie raspundere la primaria comunei sau orasului in a carei raza teritoriala se afla locuinta de domiciliu. Sezonul pentru acordarea subventiilor pentru incalzirea locuintei se incheie la data de 31 martie 2012.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »