Ajutoare de Paşte, ioc!

Magazin Salajean 20 aprilie 2011 0

Ajutoare de Paşte, ioc!

Primăria Muncipiului Zalău nu a inclus în calculele sale acordarea de ajutoare de Paşti familiilor aflate în situaţii de risc şi nu va acorda acestora pachete cu alimente. Din cele aflate de la purtătorul de cuvânt al instituţiei, Manuela Ghiuruţan, astfel de ajutoare nu s-au acordat nici anul trecut cu prilejul praznicului Învierii Domnului, ci doar de Crăciun, prin Direcţia de Asistenţă Socială şi Comunitară (DASC).

La solicitarea SC Tenaris Silcotub şi a Crucii Roşii filiala Sălaj, în colaborare cu BCR, DASC a identificat 55 de familii aflate în situaţii de risc social, în principal familii monoparentale. Acestea urmează să primească din partea societăţilor menţionate pachete cu alimente şi îmbrăcăminte, a menţionat reprezentantul Primăriei Zalău. La această dată, în evidenţele municipalităţii sunt cuprinse 1.089 persoane nevoiaşe, cu 726 mai puţine decât anul trecut (datorită modificărilor legislative).

Pachete cu ajutoare, doar de Crăciun

Din lipsă de fonduri, nici Primăria Cehu Silvaniei nu le-a pregătit celor nevoiaşi pachete cu alimente de Paşti, cu toate că numărul familiilor cu probleme sociale a scăzut de la 70 la 52. Am pus la dispoziţia reprezentanţilor BCR şi Crucii Roşii Sălaj o listă cu persoanele aflate în situaţii de risc major, iar unităţile amintite au pregătit pachete cu alimente pentru 15 familii. Primăria Cehu a oferit ajutoare doar de Crăciun pentru 50 de familii şi de 1 iunie pentru copiii care s-au evidenţiat în întrecerile organizate de Ziua Copilului, a arătat Varga Andrei, primarul de Cehu.

Aceeaşi sărăcie bugetară se regăseşte şi la Jibou. Viceprimarul Sarkozi Paul ne-a spus că pachete cu alimente s-au acordat la Crăciun, acum însă nu s-a prevăzut nimic pentru familiile aflate în situaţii de risc. La Jibou, în evidenţele biroului de asistenţă socială sunt înregistrate 86 de familii beneficiare ale prevederilor Legii 416/2001.

Septimiu Ţurcaş, primarul oraşului Şimleu Silvaniei, a afirmat că doar de Crăciun s-au împărţit pachete, în valoare de 30 de lei pentru 125 de familii. Acum, însă, au fost sensibilizaţi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, formaţiuni politice şi organizaţii de tineri pentru a se implica punctual în sprijinirea câtorva familii aflate în dificultate.

Miluiţi cu alimentele de la UE

Peste 400 de familii din comuna Crasna au primit pachete cu ajutoare, dar asta numai de Crăciun. Acum însă, aşa cum ne-a informat primarul Pop Emeric, s-au dat doar alimentele plătite de europeni: zahăr, ulei, biscuiţi, macaroane, lapte praf, mălai. În aceste zile, câteva familii cu probleme sociale au fost ajutate de către reprezentanţii Crucii Roşii. Urmează să fie vizitaţi şi cei 70 de vârstnici instituţionalizaţi de la Căminul de Bătrâni din Crasna, pentru care administraţia locală pregăteşte pachete în valoare de 20 de lei, cu ouă roşii, dulciuri şi răcoritoare.

Dorin Petruş primarul de la Hida nu crede că poate stabili care este limita sărăciei şi a afirmat că în comună nu sunt cazuri de familii corecte şi cinstite care nu au ce mânca. Familiile nevoiaşe din satele comunei Hida nu primesc ajutor de Paşti, dar au primit de Crăciun, situaţie care se regăseşte şi la Ileanda. Am dat ajutoare doar alimentele de la UE. Administraţia locală face excepţie în această perioadă pentru patru familii, care vor beneficia de ajutor de urgenţă, din fondurile locale, în valoare totală de 3.000 de lei. Sunt două familii monoparentale, cu trei şi patru copii, care nu au serviciu şi nici locuinţă, precum şi două femei în vârstă care nu mai au pe nimeni, a menţionat Petru Satmari, primarul de Ileanda.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »