Ajutoare de deces pentru aproape 2.000 de sălăjeni

Sălăjenii mor pe capete. Cel puţin asta rezultă din statistica Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj, instituţie care, în primele nouă luni ale acestui au a acordat ajutoare de înmormântare la aproape 2.000 de persoane.

După cum a precizat, Mircea Pop, purtătorul de cuvânt al CJP Sălaj, în perioada ianuarie-septembrie 2013, instituţia a plătit un număr de 1.936 de ajutoare de înmormântare în valoare de 4.215. 043 de lei. La un simplu calcul, raportând numărul de ajutoare de deces la zilele calendaristice trecute din acest an, reise faptul că, în judeţul Sălaj, mor zilnic, în medie, şapte persoane.
Ajutorul de deces se acordă la cerere, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu la asigurări sociale şi se află în întreţinerea titularului la data decesului, unei singure persoane care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Această persoană, care poate primi ajutorul de deces, poate fi după caz: soţul supravieţuitor, copilul, tutorele, părintele, curatorul, moştenitorul în condiţiile dreptului comun, sau în lipsa acestora, orice altă persoană care face dovadă cu acte că a suportat cheltuielile de înmormântare. Valoarea ajutorului de deces, se acordă doar la cerere şi este în valoare de 2.223 de lei în cazul decesului unui asigurat sau pensionar, respectiv de 1.112 de lei în cazul unui membru de familiei al asiguratului sau pensionarului. Cererea, însoţită de actele doveditoare, se depune la sediul CJP din Zalău, iar plata către solicitant se face în maxim trei zile de la data înregistrării.

Românii – cea mai scăzută speranţă de viaţă în Europa

Un studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că românii au printre cele mai scăzute speranţe de viaţă din Uniunea Europeană (UE). Potrivit INS, cea mai mare speranţă de viaţă din România o au femeile din Bucureşti, iar cel mai puţin trăiesc bărbaţii din Satu Mare. Astfel, bucureştenii par să aibă cea mai lungă durată de viaţă, de 75 de ani, datorită nivelului de trai mai ridicat din capitală, depăşind cu doi ani media de viaţă a românilor, de 73 de ani.
Media de viaţă pentru femeile din România este de 77 de ani, iar pentru bucureştence, durata de viaţă depăşeşte 78 de ani. Femeile din Satu Mare au cea mai mică speranţă de viaţă, de aproape 75 de ani.Conform datelor INS, bărbaţii din România trăiesc cu aproape patru ani mai puţin ca femeile.
La nivelul UE, durata medie de viaţă ajunge la aproape 80 de ani, depăşind cu circa şapte ani speranţa de viaţă din România. Cei mai longevivi europeani sunt: italienii, francezii şi suedezii, depăşind media de 81 de ani, dar şi polonezii şi ungurii.

Leave a Comment