Agricultorii salajeni pot depune cereri pentru subventionarea motorinei

Magazin Salajean 7 decembrie 2011 0

Agricultorii salajeni pot depune cereri pentru subventionarea motorineiFermierii salajeni pot depune in aceasta luna cererile pentru subventionarea motorinei. Potrivit informatiilor furnizate ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de directorul Agentiei de Plati pentru Interventii in Agricultura Salaj, Virgil Turcas, pana la data de 31 decembrie 2011, la sediul agentiei se primesc cererile de acord prealabil pentru motorina utilizata in agricultura. Cererile pentru finantare prin rambursare pentru anul 2012 se depun in luna decembrie 2011. Beneficiari ai acestui sprijin financiar pot fi persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, grupuri de producatori recunoscute, organizatii de producatori recunoscute, statiuni de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, intreprinderi mici si mijlocii care desfasoara activitate in domeniul productiei primare agricole. Pentru a fi eligibili beneficiarii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: suprafetele de teren pe care le exploateaza sa fie de minimum un hectar inclusiv, iar suprafata parcelei agricole sa fie de minimum 0,3 hectare. Pentru vii, livezi, pepiniere pomicole, pepiniere viticole, arbusti fructiferi, suprafata minima a parcelei sa fie de 0,1 hectare. Solicitantii acestor finantari nu trebuie sa fie in dificultate financiara si trebuie sa fie inscrisi in evidentele APIA cu suprafetele de teren pe care le exploateaza.

Pentru anul 2011 au depus cereri de acord prealabil pentru finantare prin rambursare 176 fermieri salajeni pentru o cantitate de aproape 900.000 de litri de motorina. Sprijinul financiar acordat reprezinta diferenta dintre acciza standard si acciza redusa stabilita la 21,00 euro/1000 litri. In anul 2011 aceasta a fost aproximativ 1,20 lei/litri. Dupa cum a mentionat seful serviciului Autorizare Plati din cadrul APIA Salaj, Ioan Tarau, pana la aceasta data au fost inregistrate, la nivel de judet, doar cinci cereri de acord prealabil initiale de la fermierii salajeni, pentru toata cantitatea de motorina care va fi consumata in anul viitor.

In favoarea bunastarii pasarilor si porcinelor, pentru fermierii din Salaj au fost alocate 5,8 milioane de lei. Virgil Turcas a precizat ca din acest fond au beneficiat sapte fermieri care si-au asumat angajamentele in favoarea bunastarii porcinelor (in suma de 3,35 milioane de lei), precum si sase fermieri pentru bunastarea pasarilor (in valoare totala de 2,49 de milioane de lei).

Nu in cele din urma, Ioan Tarau a aratat ca au fost inregistrate peste 200 de cereri pentru sprijin financiar al fermelor ecologice. In judet functioneaza 228 de exploatatii ecologice, aflate in perioada de conversie de la agricultura traditionala la cea ecologica, care pot beneficia de sprijin pentru costurile suplimentare. In perioada urmatoare vor fi verificate si evaluate de catre specialistii din domeniu 34 de exploatatii. In Salaj, cele mai multe ferme ecologice sunt din domeniul pomiculturii, respectiv al culturii prunului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »