Agricultorii sălăjeni, speriaţi de plata TVA-ului

Magazin Salajean 20 iunie 2011 0

Agricultorii sălăjeni, speriaţi de plata TVA-ului

Producătorii agricoli se confruntă, în această perioadă, cu mari semne de întrebare legate de plata TVA-ului. Cei mai mulţi sunt nedumeriţi dacă Fiscul va fi pe urmele lor în cazul în care exploatează terenuri mai mari de 20 de hectare. Mai mult, unii se întreabă dacă vor avea de plătit retroactiv pe ultimi cinci ani şi pentru ce tip de sume au de achitat taxa.

Au de gând să ne pună laţul la gât. Statul vrea ca ţăranul, fie că este el persoană fizică, juridică, fie că este asociat, care desfăşoară o activitate comercială, cu peste 35.000 de euro cifra de afaceri să fie taxat. Nu înţeleg de ce până acum nimeni nu ne-a spus nimic, pentru că am fi făcut aşa încât să nu rămânem datori, ne-a spus un cultivator de suprafeţe din Inău (G.B., 56 de ani)

Plata taxei pe valoarea adăugată a devenit subiect controversat şi în rândul specialiştilor, care nu sunt de acord cu percepţia cetăţenilor. Virgil Ţurcaş, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură susţine că achitarea acestei taxe este reglementată de lege. Sunt aberaţii care duc în eroare agricultorii. Unii fermieri nu înţeleg că pentru subvenţiile primite nu se plăteşte TVA, ci doar pentru veniturile ce depăşesc 35.000 de euro pe an, a menţionat directorul APIA Sălaj.

În anul 2010, în judeţ erau înregistrate 24.411 hectare de teren necultivat, dar care respectau condiţiile agricole şi de mediu. În acest an, pentru 21.000 de hectare s-au solicitat subvenţii. Din datele oferite de Virgil Ţurcaş, structura exploataţiilor din Sălaj este următoarea: sunt 136 de agricultori ce deţin fiecare peste 100 de hectare, 31 de persoane care lucrează între 50 şi 100 de hectare, 44 de fermieri care au între 40 şi 50 de hectare, 94 de fermieri care lucrează între 30 şi 40 de hectare, 186 de persoane care deţin între 20 şi 30 de hectare, 1.115 fermieri care au între 10 şi 20 de hectare, 4.814 de sălăjeni sunt proprietari de suprafeţe între 5 şi 10 hectare şi 18.578 de persoane care au între un hectar şi 5 hectare.

Contribuabilii care se sustrag de la plată, în vizorul Fiscului

Referitor la suspiciunile iscate în jurul plăţii taxei pe valoarea adăugată de către deţinătorii de terenuri mai mari de 20 de hectare, reprezentanţi ai compartimentului de presă din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Sălaj oferă lămuriri.

Potrivit Legii 571/2003 cu modificările şi completările ulterioare privind Codul Fiscal este considerată persoană impozabilă, în scopul TVA, orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi (de exemplu: activităţile producătorilor, comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor libere sau asimilate acestora). De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate. Persoanele impozabile care au sediul activităţii economice în România şi realizează sau intenţionează să realizeze o activitate economică ce implică operaţiuni taxabile şi/sau scutite de taxă pe valoarea adăugată cu drept de deducere trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală este înregistrat ca plătitor de impozite şi taxe, după cum urmează:

înainte de realizarea unor astfel de operaţiuni, dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depăşeşte plafonul de scutire de 35.000 de euro sau dacă declară că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă; dacă în cursul unui an calendaristic atinge sau depăşeşte plafonul de scutire de 35.000, în termen de 10 zile de la sfârşitul lunii în care a atins sau a depăşit acest plafon; dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire de 35.000 lei, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă; dacă efectuează operaţiuni scutite de taxă şi optează pentru taxarea acestora, cum ar fi: arendarea, concesionarea, închirierea şi leasing-ul de bunuri imobile şi livrarea de construcţii sau părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri (cu excepţiile prevăzute de lege). În situaţia în care o persoană este obligată să se înregistreze în scop de TVA şi nu solicită înregistrarea, organele fiscale vor înregistra persoana respectivă din oficiu şi vor declanşa inspecţia fiscală pentru determinarea situaţiei fiscale a contribuabilului.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »