Agentii economici salajeni, chemati sa acceseze banii europeni

Magazin Salajean 14 octombrie 2011 0

Agentii economici salajeni, chemati sa acceseze banii europeni

Mai multe axe de finantare din fonduri europene vor fi deschise in aceasta luna. Si alte oportunitati de finantare din fonduri nerambursabile sunt la dispozitia firmelor salajene.

Agentii economici salajei beneficiaza de noi oportunitati de finantare din fonduri nerambursabile, incepand din aceasta luna. In cadrul a patru noi linii de finantare in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice vor fi lansate, in curand, apeluri de proiecte ce pot beneficia de finantari din fonduri structurale si de coeziune. Este vorba despre operatiunea 111 – Sprijin financiar in valoare de pana la 1.075.000 de lei, acordat pentru investitii in intreprinderile mici si mijlocii, operatiunea 112 – Sprijin pentru implementarea standardelor, precum si operatiunea 332 – Suport pentru dezvoltarea sistemelor de comert electronic si a altor solutii electronice pentru afaceri. De asemenea, in perioada octombrie – noiembrie este anuntata si lansarea unor apeluri de proiecte in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, precum proiectele strategice in cadrul domeniului major de interventie 2.3 – Acces si participare la formare profesionala continua- si al domeniului major de interventie 6.4 – Initiative transnationale pentru o piata incluziva a muncii.

Si Ministerul Finantelor Publice finanteaza firmele care au realizat o investitie initiala de peste zece milioane de euro si au creat cel putin o suta de noi locuri de munca, in cadrul schemei de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltarii economice durabile. Sunt eligibile firmele din toate sectoarele de activitate, cu exceptia agriculturii, silviculturii, pescuitului, industriei extractive si prelucratoare, iar proiectele acestora se depun in mod continuu pana in anul 2013. De asemenea, firmele salajene pot beneficia de subventii reprezentind pana la 75 la suta din costul net al unui proiect de consultanta (dar nu mai mult de 10.000 de euro), in cadrul programului de finantare a consultantei in afaceri BAS Romania, finantat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Agentii economici pot accesa si o serie de fonduri structurale, in urmatoarea perioada. IMM-urile pot beneficia de sprijin nerambursabil de pana la 840.000 de lei pentru fiecare proiect depus (maxim 70 la suta din totalul cheltuielilor eligibile pentru microintreprinderi si intreprinderi mici, respectiv maxim 60 la suta pentru intreprinderile mijlocii) in cadrul domeniului major de interventie 1.1 – Investitii productive si pregatirea pentru competitia pe piata a intreprinderilor, in special a IMM al axei prioritare 1 a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE). Apelul de proiecte este deschis pana pe 26 noiembrie. Pana pe 15 decembrie, firmele pot solicita sprijin de pina la 50 de milioane de euro pentru fiecare proiect privind sprijinirea investitiilor in instalatii si echipamente pentru intreprinderi din industrie care sa conduca la economii de energie, in cadrul domeniului major de interventie 1 – Energie eficienta si durabila – al axei prioritare 4 din cadrul POSCCE. Sprijinul nu poate depasi 70 la suta din costurile eligibile.

In perioada 5 octombrie 2011 – 30 martie 2012, agentii economici pot obtine finantari nerambursabile cuprinse intre 45.000 si 1,2 milioane de lei pe proiect pentru achizitionarea de aplicatii software sau echipamente IT, in cadrul operatiunii 3.3.1 – Sprijin pentru sisteme TIC integrate si alte aplicatii electronice pentru afaceri a POSCCE. Si inovatia in domeniul afacerilor este sprijinita cu bani europeni. Astfel, in cadrul operatiunii 2.3.3 POSCCE Promovarea inovarii in cadrul intreprinderilor, proiectele tehnologice inovative pot beneficia de finantari de pana la 15 milioane de lei, iar proiectele pentru intreprinderi nou-create inovatoare – finantari de pana la 3,5 milioane de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »