Agentii economici beneficiaza deja de facilitati fiscale

Magazin Salajean 12 octombrie 2011 0

Agentii economici beneficiaza deja de facilitati fiscale

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Salaj reitereaza faptul ca au intrat in vigoare modificarile aduse Codului Fiscal, care vin in sprijinul agentilor economici aflati in dificultate financiara, potrivit OG 30/31.08.2011 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal. Conform acestui act normativ, firmele pot beneficia de anularea sau reducerea penalitatilor dupa cum urmeaza: penalitatile de intarziere se anuleaza daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora, aflate in sold la 31.08.2011 august, se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 31 decembrie 2011; penalitatile de intarziere se reduc cu 50 de procente daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora, aflate in sold la 31.08.2011, se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 30 iunie 2012.

Aceste masuri se aplica si pentru un procent de 50 la suta din majorarile de intarziere corespunzator componentei de penalitate din continutul majorarii de intarziere.

Potrivit DGFP Salaj, o alta facilitate intrata in vigoare este modificarea ordinii de stingere a obligatiilor fiscale. Mai precis, ordinea de stingere a obligatiilor fiscale a fost modificata in situatia in care contribuabilul datoreaza mai multe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume reprezentand creante fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate datoriile, in sensul stingerii cu prioritate a tuturor obligatiilor principale in ordinea vechimii acestora si apoi a accesoriilor in ordinea vechimii acestora. De exemplu, daca un contribuabil inregistreaza obligatii fiscale restante constand in debite, dobanzi si penalitati, stingerea se face cu prioritatea debitului. In consecinta, pentru sumele stinse nu se mai calculeaza dobanzi si penalitati ca si pana la 1 octombrie.

Pentru a se informa si, totodata, a beneficia de aceste facilitati, DGFP Salaj invita contribuabilii sa se prezinte la administratiile fiscale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »