Afganistan, o misiune în premieră pentru jandarmii sălăjeni

Magazin Salajean 2 mai 2011 0

Afganistan, o misiune în premieră pentru jandarmii sălăjeni

Doi jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Sălaj vor participa, în următoarele şase luni, la o misiune de instruire NATO Training Mission-Afganistan (NTMA), o premieră pentru Jandarmeria Română. Gabriel Dârjan şi Virgil Gherman, în vârstă de 30 şi respectiv 29 de ani, ambii din Zalău, au plecat în cursul zilei de ieri în misiune, alături de ceilalţi 64 de jandarmi selectaţi pentru a face parte din detaşamentul ce va fi dislocat în Afganistan.

Ofiţerul de relaţii publice din cadrul IJJ Sălaj, Cristian Bolfă, a declarat că selectarea candidaţilor a fost una riguroasă. Un Detaşament de Jandarmi Români, alcătuit din 66 de jandarmi va fi dislocat în Afganistan, unde va participa la misiunea de instruire NTMA, o premieră pentru Jandarmeria Română. Din cadrul detaşamentului fac parte şi doi jandarmi sălăjeni, selecţionaţi pentru a face parte din această subunitate detaşată în misiune, în premieră, în Afganistan. Anterior selecţionării, aceştia au trecut teste privind cunoştinţe de specialitate, verificări medicale şi probe de limbă străină, respectiv engleză. De asemenea, un aspect important în alegerea lor l-a constituit experienţa acumulată în domeniul ordinii publice, a declarat Bolfă.

După cum ne-a declarat Gabriel Dârjan, acesta speră ca misiunea să fie una în care să capete experienţă. Recunosc că decizia a fost şi una financiară. Dar nu aş fi ales această cale dacă nu aş fi dorit să capăt o cât mai vastă experienţă în carieră, ne-a spus, vineri, Gabriel Dârjan.

Jandarmii români au răspuns, joi, apelului solemn de participare la misiunea NTMA. În cursul zilei de ieri, militarii s-au deplasat în teatrul de operaţiuni cu o aeronavă, după cum a afirmat şeful Direcţiei Generale Management Operaţional din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Adrian Romanică.

Aceasta este prima misiune desfăşurată de Jandarmeria Română sub egida NATO. Până în prezent, jandarmii au participat la misiuni sub egida ONU în Kosovo şi sub egida UE în Kosovo şi Georgia. Durata misiunii este de şase luni, după care jandarmii vor fi înlocuiţi de un alt contingent. Jandarmii îi vor pregăti pe poliţiştii afgani în ceea ce priveşte modul de acţiune pentru aplanarea conflictelor, procedee folosite în timpul misiunilor de ordine publică şi îi vor învăţa să folosească armamentul din dotare.

Secretarul de stat în MAI, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, Ioan Dascălu, a spus, joi, la ceremonia apelului solemn, că misiunea încredinţată jandarmilor români este una de importanţă majoră, în contextul în care NATO încearcă să ajute la reconstrucţia unei ţări devastate de război.

Ioan Dascălu a subliniat, de asemenea, că detaşamentul de jandarmi pleacă în Afganistan strict pentru misiunea de instruire a poliţiştilor de acolo şi că nu vor participa la misiuni de apărare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »