Aductiunea de apa de la Napradea a fost finalizata

Magazin Salajean 11 august 2011 0

Aductiunea de apa de la Napradea a fost finalizata

Locuitorii comunei Napradea se vor putea racorda la noua retea de alimentare cu apa realizata cu fonduri de la bugetul de stat. Receptia finala a lucrarilor a avut loc, in urma cu doua zile, in prezenta autoritatilor judetene si locale, a proiectantilor, constructorilor si reprezentantilor Companiei de Apa Somes Cluj Sucursala Salaj. Investitia s-a derulat in cadrul Programului de dezvoltare a infrastructurii din spatiul rural, finantat de Guvernul Romaniei. Lucrarile au inceput in 22 august 2007, desfasurandu-se in functie de ritmul de alocare a fondurilor de la Guvern, prin Ordonanta 7/2006.

Proiectul alimentarii cu apa a avut un cost total de 3,7 milioane de lei si a presupus captarea a patru izvoare, cu un debit orar maxim de 64 de metri cubi, realizarea a doua rezervoare de apa, cu o capacitate totala de 640 de metri cubi si a unei retele de apa in comuna Napradea, in lungime de circa 14 kilometri.

Finantarea acestui proiect este o dovada reala, concreta, a faptului ca Guvernul actual aloca o importanta si o atentie deosebita infrastructurii rurale. Dezvoltarea comunitatilor reprezinta unul din obiectivele principale ale guvernarii si, in ciuda crizei economice pe care o simtim cu totii, putem vorbi de finalizarea unor proiecte precum cel din Napradea. Meritul este, bineinteles, si al primarului, al Consiliului Local, al tuturor celor implicati si am convingerea ca aceste proiecte vor fi continuate, a precizat, in cuvantul sau, subprefectul Onorica Abrudanu.

Apa din belsug pentru 2.000 de locuitori

Potrivit informatiilor furnizate de primarul comunei, Avel Borbiu, peste 2.000 de locuitori din satele Napradea, Cheud, Tranis si Somes Guruslau vor fi beneficiarii acestor lucrari. Pana in urma cu cativa ani, 50 la suta din gospodariile din centrul de comuna au fost deservite de reteaua de alimentare cu apa a fostului CAP pusa in functiune in anul 1978, care acum nu mai este functionala. Lucrarile au fost realizate de firma SC TIM SA Cluj (care a construit si Sala de Sport din localitate) si au vizat captarea a patru izvoare in zona Zapode, construirea a doua bazine de captare in Napradea, a cate 320 de metri cubi, opt subtraversari ale drumului judetean si extinderi ale retelei in Napradea si Cheud. Satul Vadurele nu a fost inclus in acest proiect, deoarece asezarea este amplasata peste nivelul bazinelor de captare, insa gospodarii din sat nu duc lipsa de apa. Ei si-au construit fantani ori si-au amenajat aductiuni individuale din izvoarele captate din zona.

Cetatenii celor patru sate cuprinse in proiect si-au manifestat deja interesul pentru bransarea locuintelor la reteaua de apa; in majoritatea cazurilor sunt deja realizate instalatiile necesare in interiorul gospodariilor acestora. Reprezentantii administratiei locale vor face toate demersurile necesare pentru a-i sprijini pe cetateni, iar pe viitor, in functie de ce se va hotari la nivelul Consiliului Local, vom decide cum va fi administrat sistemul de alimentare cu apa, astfel incat consumatorii nostri sa fie avantajati, a afirmat Avel Borbiu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »