Aductiune de apa

Magazin Salajean 24 mai 2007 0

Aductiune de apa Pentru ca nu gasesc surse de finantare pentru continuarea lucrarilor de introducere a retelei de apa in Ileanda si Bizusa, autoritatile locale sunt blocate la jumatatea proiectului respectiv. Primarul comunei Ileanda Petre Satmari, ne-a declarat ca toate lucrarile ce s-au facut pana in momentul de fata au fost finantate prin Programul de Dezvoltare Rurala (PDR) cu suma de 200.000 de dolari. Banii care ar mai fi necesari pentru finalizarea proiectului sunt, insa, tot atat de multi. Am inceput proiectul in 2005 si din prima transa de bani, care ne-a venit prin PDR, am reusim sa montam 3.600 de metri liniari de conducta. Ca sa terminam investitia si sa introducem si restul de 4.000 de metri de conducta mai avem nevoie de aproape 600.000 de lei, ne-a spus primarul Satmari.

Chiar daca jumatate din lucrare este finalizata, cealalta parte a sistemului de aductiune are tot conductele vechi si, pentru ca este vorba de un sistem ce nu poate fi pus in functiune partial, nici conductele noi nu pot fi utilizate. Este un lucru facut pe jumatate, iar instalatiile nu sunt inca functionale, a afirmat edilul.

Si canalizarea in stand by

Autoritatile administratiei locale se simt legate de maini si de picioare cu atat mai mult cu cat pana cand nu este finalizata introducerea retelei de apa, in comuna nici nu poate fi vorba de un proiect pentru canalizare. Daca am avea bani, am termina lucrarea, ca sa ne putem apuca de un alt proiect privitor la canalizarea din comuna. Numai ca din lipsa de fonduri, suntem blocati, a spus Petre Satmari. Edilul a mai declarat ca aceeasi problema a banilor insuficienti da batai de cap si altor administratii locale si ca degeaba li se spune primarilor sa faca proiecte, daca nu li se arata concret prin ce mecanisme de finantare pot accesa fondurile europene.

Punte pietonala peste Somes

Mai usor a mers, se pare, cu obtinerea a 2,3 milioane de lei pentru reabilitarea puntii pietonale peste Somes catre localitatea Rodna. Autoritatile locale au accesat fondurile respective in baza Ordonantei 7/2006 privind modernizarea zonelor rurale. Puntea va putea fi folosita atat de pietoni, cat si de masini, chiar daca acestea din urma pe un singur sens.

In proiect, durata de realizare a investitiei a fost prevazuta la un an, dar primarul se indoieste ca termenele vor fi respectate. Lucrarile ar trebui sa fie finalizate intr-un an, dar totul depinde de rapiditatea cu care vom primi transele de bani de la Guvern. Deocamdata, am fost declarati eligibili, asteptam banii si de indata ce ii vom primi, vom organiza licitatia pentru desemnarea constructorului, a conchis primarul Satmari.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »