Administratorul Ceramica Zalau, Andrei Hodis, la Forumul economic al OCDE

Magazin Salajean 25 iunie 2009 0

Administratorul Ceramica Zalau, Andrei Hodis, la Forumul economic al OCDEIn contextul desfasurarii forumului economic al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care se desfasoara in perioada 23 – 24 iunie a.c. la Paris, am stat de vorba cu Andrei Hodis, administrator Ceramica S.A., singurul participant din Romania la aceasta reuniune. O reuniune cu atat mai importanta cu cat isi propune sa gasesca solutii aplicabile si eficiente pentru depasirea situatiei de criza.

Reporter: Ce inseamna, de fapt, OCDE si care sunt domeniile in care oraganizatia se implica?

Andrei Hodis: OCDE este o organizatie internationala a acelor natiuni dezvoltate care accepta principiile democratiei reprezentative si ale economiei de piata libere. Organizatia isi are originile inca din anul 1948, cand a fost infiintata pentru a ajuta la administrarea planului Marshall pentru reconstructia Europei dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial. Mai tarziu, in 1961, au fost acceptate si state din afara Europei.

OCDE este una dintre cele mai mari si mai de incredere surse de statistica comparata, statistica economica si date sociale. Bazele de date OCDE cuprind o arie larga si diversa, cum ar fi conturile nationale, indicatorii economici, forta de munca, comertul, ocupatia, migratia, educatia, energia, sanatatea, industria, taxele, impozitele si mediul. OCDE a rezolvat o serie de probleme sociale, economice si legate de mediu, adancindu-si legatura cu afacerile, uniunile comerciale si alti reprezentanti ai societatii civile. Negocierile de la OCDE in privinta taxelor si a preturilor de transfer au deschis drumul tratatelor bilaterale in jurul lumii.

Reporter: Care este tema principala a forumului OCDE la care veti participa?

Andrei Hodis: Forumul OCDE se desfasoara in aceste zile la Paris, pentru a raspunde celui mai fierbinte subiect al momentului: criza.

Reporter: OCDE fiind o organizatie de talie mondiala, care sunt tarile membre ale acesteia?

Andrei Hodis: OCDE numara guvernelele, a 30 de tari membre: Australia, Austria, Belgia, Canada, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Luxemburg, Mexic, olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii. Guvernele tarilor Chile, Estonia, India, Israel si Slovenia au statut de candidat la aderare in OCDE, iar cele ale Braziliei, Chinei, Indiei, Indoneziei si Africii de Sud au acorduri de cooperare cu OCDE. Comisia Europeana a Uniunii Europene face si ea parte din organizatie, precum si reprezentanti ai mediului de afaceri si ai sindicatelor din intreaga lume.

Rep.: Concret, care sunt obiectivele actualului forum al OCDE de la Paris?

Andrei Hodis: Forumul OCDE face eforturi pentru a intelege si a ajuta guvernele sa raspunda cat mai bine situatiei actuale, fara precedent in istoria umanitatii.

Ordinea de zi a forumului OCDE este impartita in trei categorii:

1. O societate si o economie mai puternica prin: redresarea economiei si cresterea ecesteia pe termen lung; rezolvarea crizei locurilor de munca; raspunsuri la dilema: protectionism sau piete libere; regandirea sistemelor de pensii; inovatie si tehnologie.

2. O societate si o economie mai curata prin: aplicarea la scara cat mai mare a principiului bunei guvernari; combaterea evaziunii fiscale si a spalarii de bani; lupta impotriva coruptiei; solutii alternative la energii nepoluante.

3.O societate si o economie mai corecta prin: cresterea gradului de educatie; investitii in sanatate; combaterea discriminarii in functie de sex, rasa sau religie; securitatea alimentara; ajutoare finaciare pentru tarile care au nevoie de asistenta in acest sens.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »