Administratiile locale pierd banii din impozitul pe tranzactii imobiliare

Magazin Salajean 23 ianuarie 2008 0

Administratiile locale pierd banii din impozitul pe tranzactii imobiliare

Administratiile locale salajene vor pierde in acest an sume importante, reprezentand impozitul pe tranzactii imobiliare. Motivul? O modificare la Codul Fiscal, intrata in vigoare de la 1 ianuarie, stabileste ca impozitul (maxim 3 la suta din valoarea tranzactiei imobiliare) va intra in 2008 integral la bugetul central. Anul trecut, impozitul se impartea astfel: 50 la suta ramanea la bugetul local, 40 la suta mergea la bugetul central, iar 10 la suta ajungea la Agentia Nationala de Cadastru.

Reprezentanti a doua din cele mai importante localitati din Salaj, Zalau si Simleu Silvaniei, acuza la unison faptul ca noua prevedere nu este conform principului descentralizarii, mult vehiculat in ultima perioada. Municipiul Zalau a incasat din impozitul pe tranzactii, anul trecut peste 2,2 milioane de lei, in vreme ce Simleu Silvaniei, putin mai mult de 120.000 de lei.

Din punctul meu de vedere este o prevedere complet gresita. Se povesteste foarte mult despre descentralizare, dar la nivelul taxelor, tot mai multe merg la nivel central. Noua ne raman doar sarcinile, iar banii merg la Bucuresti. Nu stam foarte rau la nivelul taxelor incasate, dar cu banii pierduti prin noua prevedere am fi putut completa partea de cofinantare a unor proiecte de infrastructura pe care le avem deja, apreciaza Dorel Labo, viceprimarul municipiului Zalau.

Tot vorbim despre descentralizare, insa aceasta nu se intampla de fapt. Nu este bine ca banii care se fac aici pleaca la Bucuresti. Probabil ca guvernantii vor sa-si asigure o campanie electorala mai consistenta. Pentru noi insa fiecare leu este important, pentru ca doar picatura cu picatura se face oceanul, considera Septimiu Turcas, primarul orasului Simleu Silvaniei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »