Administratia locala, paralizata

Magazin Salajean 1 iunie 2010 0

Administratia locala, paralizata

O parte dintre institutiile publice din judet sunt paralizate incepand de ieri, dupa ce functionarii publici au decis sa intre in greva generala. Primariile din Zalau, Jibou, Cehu Silvaniei si din 18 comune salajene si-au inchis portile inca de la prima ora a zilei, iar cetatenii care au avut nevoie de serviciile administratiilor locale au fost pusi in situatia de a face cale intoarsa. Toti grevistii au fost, insa, la serviciu, in cadrul programului stabilit la nivelul fiecarei institutii, insa nu au prestat niciun fel de activitate. In aceste conditii, populatia nu si-a putut plati taxele si impozitele ori ridica documentele de la Biroul de evidenta a persoanelor. Singura activitate asigurata a fost cea de eliberare a certificatelor de deces. De asemenea, salariatii zalauani au decis ca greva sa nu afecteze persoanele nevoiase care iau masa la Cantina Sociala.

Decizia lucratorilor din primarii de a intrerupe programul cu publicul a trezit nemultumirea cetatenilor. Am vrut sa ridic niste documente, dar nu m-au lasat sa intru in primarie pe motiv ca e greva generala. Bine ca m-am obosit sa vin pana in centru, ni s-a plans o femeie, dupa ce paznicul institutiei i-a refuzat accesul in cladire, in ciuda insistentelor. Am aflat din presa ca de la 1 iunie, statul elimina sprijinul de 200 de euro acordat la prima casatorie, asa ca ne-am grabit sa venim la primarie ca sa nu pierdem banii, ne-au spus doi tineri insuratei, al caror plan a fost dejucat de greva.

Protestatarilor li s-au adaugat si politistii comunitari din municipiu, care au decis si ei sa intrerupa lucrul. Asiguram doau 33 la suta din activitate. Asta inseamna paza Primariei Zalau, a Directiei de Asistenta Sociala si dispeceratul. In plus, pentru situatii de urgenta avem un echipaj mobil. Situatia va continua pana la noi ordine, ne-a declarat Lucian Trif, purtator de cuvant al Politiei Comunitare Zalau.

Au venit la serviciu, dar nu au raspuns solicitarilor cetatenilor angajatii de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura Salaj si cei din Consiliul Judetean Salaj.

Liderul Sindicatului Civitas Zalau, Gheorghe Morar, arata ca greva are ca motive reducerea drastica a veniturilor salariale si iminentele disponibilizari si ca protestul se va intinde pe termen nelimitat.

Actiunea de protest demarata ieri la nivel national a angrenat aproximativ 65.000 de bugetari, din peste 1.600 de institutii.

85 la suta din dascalii judetului

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »