Administratia judetului, zgarcita in cheltuirea banului public

Magazin Salajean 21 septembrie 2011 0

Administratia judetului, zgarcita in cheltuirea banului public

Salajul se situeaza printre judetele cele mai sarace la capitolul buget. Dupa valoarea veniturilor incasate, judetul nostru ar ocupa locul 39 la nivel national, in timp ce raportul dintre excedent si deficit l-ar pozitiona pe locul 29.

Potrivit unei analize realizate de Econtext, referitoare la veniturile si cheltuielile pentru anul 2009, cele mai eficiente judete in cheltuierea banului public ar fi: Bistrita Nasaud, care a inregistrat, in urma cu doi ani, un deficit de 3,8 milioane de lei, Ilfov, care a avut un excedent de 3,1 milioane de lei si Braila, care a acumulat un surplus la buget de 5,2 milioane de lei. La polul opus, se afla Capitala, care a avut un deficit de 214,6 milioane de lei, judetele Suceava (cu un deficit de 137,8 milioane de lei), Prahova (cu deficit de 133,1 milioane de lei) si Bihor (cu deficit de 128,7 milioane de lei). Salajul, care se afla pe locul 29 in clasamentul bugetelor, a avut, potrivit aceleiasi surse, un deficit de 47,9 milioane de lei, a inregistrat venituri totale de 463,3 milioane de lei, a primit subventii de 64,5 milioane de lei, a inregistrat venituri fara subventii de 404,8 milioane de lei, dar si cheltuieli de 454,7 milioane de lei.

Analiza realizata de Econtext prezinta si cifrele legate de sumele incasate de la stat la bugetele judetelor din Romania. Potrivit evaluarilor facute, Salajul se afla printre judetele cele mai sarace, cu cei mai putini bani primiti de la stat pentru sustinerea sistemului si institutiilor bugetare. Valoarea veniturilor incasate in 2009 la bugetul judetului nostru se cifreaza la 469,3 milioane de lei, fond care ne claseaza abia pe locul 39 in Romania. Pe ultimele locuri, sunt: Ialomita (cu 461,6 milioane de lei) Giurgiu (cu 413,4 milioane de lei) si Covasna (cu 411,9 milioane de lei). In schimb, in fruntea clasamentului, se afla Bucurestiul, cu 7,536 miliarde de lei, Prahova cu 1,540 de miliarde de lei si judetul Cluj cu 1,511 miliarde de lei venituri incasate la bugetul judetului.

Un deficit de 10 la suta nu e de speriat

Cu toate ca sumele alocate de la stat pentru Salaj sunt mici si cu toate ca raportul dintre venituri si cheltuieli a fost negativ, economistii sunt de parere ca bugetul judetului nu are probleme. Acestia sustin ca nu sunt motive de ingrijorare, avand un deficit in Salaj, in 2009, de 10 la suta. Pe de alta parte, ei considera ca nu se pot face comparatii, fiecare judet avand specificul lui.

Nu putem sa ne comparam cu Bucurestiul care are venituri de aproape 20 de ori mai mari fata de ale noastre. Deficitul nu se calculeaza in sume absolute, ci procentual. Este de stiut ca judetele care inregistreaza venituri mai mici primesc subventii de la stat. Pe de alta parte, taxa pe valoarea adaugata se vireaza la bugetul statului, dar se redistribuie, prin Legea Bugetului, in functie de nevoi la judete, pentru acoperirea cheltuielilor din institutii si primarii. Deficitul net al unui judet se acopera prin redistribuire de la alte judete care au fonduri mai mari, iar bugetele trebuie sa fie obligatoriu echilibrate. In niciun caz, nu primarii sunt de vina pentru faptul ca un judet inregistreaza deficit. Nimeni nu poate angaja cheltuieli daca nu exista bani, primarii nu pot plati mai mult decat li se da, iar daca accepta sa faca plati la firme private, fara a le putea achita ajung in instanta. Si, in concluzie, nu e o problema grava valoarea deficitului pe care o inregistreaza Salajul, pentru ca trebuie sa ne raportam la veniturile incasate, a apreciat Csoka Tiberiu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Salaj.

Reprezentantul CJ Salaj a fost de parere ca numai finantistii si analistii economici pot face evaluare reala a excendentului si deficitului, a veniturilor si cheltuielilor unui judet, dar si acestia au nevoie de timp si de cunoasterea unei palete largi de informatii referitoare la: sumele care se vireaza la bugetul de stat, cat se aloca fiecarui judet sau care e motivul pentru care apare un astfel de deficit.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »