Adio pasunat in Poiana Narciselor!

Magazin Salajean 9 ianuarie 2012 0

Adio pasunat in Poiana Narciselor!Pasunatul in Poiana Narciselor urmeaza sa fie interzis oficial. Cu toate ca acest lucru era firesc sa se puna in practica mai demult, zona fiind arie protejata, acest lucru nu s-a intamplat. Cu siguranta, cei care vor administra de anul viitor aceasta arie naturala vor fi obligati sa vegheze ca narcisele sa nu mai constituie hrana oilor, vitelor si cailor unor proprietari din asezarile invecinate.

Pentru protejarea zonei, Agentia de Protectia Mediului Salaj, in parteneriat cu Consiliul Judetean Salaj si cu implicarea Primariei Hida si a Primariei Balan, implementeaza un proiect cu finantare de la Uniunea Europeana. Este vorba de Gestionarea durabila a patrimoniului natural din Aria Naturala Protejata Racas – Hida-Sit de Interes Comunitar, proiect lansat in cadrul Programului Operational Sectorial de Mediu. Valoarea eligibila a proiectului este de 611.183 lei, din care 488.946 lei reprezinta contributia comunitara de la Fondul European de Dezvoltare Regionala si 122.237 de lei de la bugetul de stat. Debutul implementarii proiectului a avut loc in 20 ianuarie 2010, iar finalizarea lui este preconizata pentru sfarsitul acestui an. Dupa finalizarea rapoartelor privind stadiul de conservare a ariei imbunatatirea gradului de informare a populatiei asupra beneficiilor generate de administrarea eficienta a ariei, va fi elaborat un plan de management al sitului. Acest plan, asa cum a precizat directorul Agentiei de Protectia Mediului Salaj, Aurica Grec, va fi pus in practica de catre Primaria Hida, institutia care va administra din 2013 aceasta zona.

Planul de management va oferi solutii referitoare la modul in care trebuie sa fie protejata intreaga suprafata, pentru a pastra aria naturala nealterata, stiind ca aici cresc specii unice de plante. Va trebui sa fie interzis pasunatul, cositul si taiatul copacilor necontrolat, precum si recoltatul si comercializarea narciselor. Totodata, se vor putea face investitii pentru amenajarea cailor de acces in zona, astfel incat acest sit natural sa fie inclus in circuitul turistic, pentru ca ne dorim dezvoltarea economica a zonei si dezvoltarea patrimoniului natural, a mentionat Aurica Grec.

Punerea in aplicare a planului de management din cadrul acestui proiect, potrivit aprecierilor directorului APM Salaj, va constitui un avantaj pentru administratiile locale din zona, deoarece va crea premisele atragerii si a altor finantari europene.

Reiteram faptul ca Poiana cu narcise din Racas, comuna Hida a fost propusa, inca din 1975, sa faca parte din patrimoniul national pentru unicitatea si diverstitatea floristica. Populatiile speciei Narcisus angustifolius (numita local cocorotica) vegeteaza abundent, avand pe alocuri densitati de pana la 70 de exemplare pe metru patrat, in poienile situate in lunca si pe versantii paraului Jernau, intre paduri mezofile de stejar pedunculat.

Aria naturala protejata de interes comunitar Racas-Hida (care include si Poaina Narciselor intinsa pe 1,5 hectare) a fost inclusa in reteaua ecologica europeana Natura 2000 si cuprinde o suprafata de 241 de hectare, de pe raza comunelor Hida si Balan. Narcisele de la Racas infloresc intre 28 aprilie si 25 mai. Zona este inconjurata de codri de carpen si de stejar, care joaca un rol important in mentinerea habitatului natural pentru narcise.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »