Adio muncii de noapte pentru tinerii sub 18 ani

Magazin Salajean 14 mai 2007 0

Conform proiectului de lege initiat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, este interzisa angajarea tinerilor in activitati care prezinta riscuri de accidentare pe care acestia, din lipsa lor de experienta sau pregatire, nu le pot identifica sau preveni din cauza atentiei insuficiente pe care o acorda securitatii in munca, a lipsei lor de experienta sau pregatire.

Proiectul adapteaza reglementarile interne dupa normele UE, in privinta conditiilor in care pot sa lucreze copiii, tinerii si adolescentii.

Se pot face, derogari de la aceasta regula, insa doar pentru cei care au implinit 15 ani si doar pentru desfasurarea unor munci usoare, cu acordul parintilor.

In cazul tinerilor, durata timpului de munca este de maximum 6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamana, indiferent daca tanarul are un singur contract sau cumuleaza mai multe functii, in baza unor contracte individuale. Regula timpului, insa, este foarte stricta. Proiectul prevede ca tinerii nu pot presta munca suplimentara sau munca de noapte si au o perioada de repaus saptamanal de cel putin doua zile, de regula sambata si duminica. In plus, tinerii beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.

Exceptiile de la regulile stricte in privinta timpului de lucru sunt acceptate doar in cazul, adolescentilor si doar daca acestia lucreaza in navigatie sau pescuit, spitale sau institutii similare, agricultura sau turism. In aceste cazuri angajtorii ii pot chema la lucru in week-enduri, dar trebuie sa le acorde un repaus compensator adecvat.

Si regulile de protectie a muncii in cazul tinerilor sunt mult mai stricte decat pana acum. Angajatorul trebuie sa informeze in scris tinerii asupra eventualelor riscuri si asupra tuturor masurilor luate, iar daca este vorba de copii, trebuie sa informeze, in scris, parintii. De asemenea, angajatorii trebuie sa le asigure echipament de lucru si sa le asigure instruire. Este interzisa angajarea tinerilor pentru activitati care depasesc capacitatile lor fizice sau psihologice, implica o expunere nociva la agenti toxici, cancerigeni, radiatii, sau pun in pericol sanatatea acestora din cauza frigului, a caldurii extreme, zgomotului sau vibratiilor.

In momentul de fata nu exista date concrete despre tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani care sunt incadrati in munca, ultima situatie despre acest lucru datand din anul 2002, cand a avut loc ultimul recensamant. Potrivit datelor primite de la Directia Judeteana de statistica, reiese ca, la nivel de judet, 1.474 de tineri erau incadrati in munca la vremea respectiva, din care 147 in municipiul Zalau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »