Adevaratele valori locale sunt o parte din noi: promisiuni de reabilitare a parcului central

Magazin Salajean 24 septembrie 2010 0

Adevaratele valori locale sunt o parte din noi: promisiuni de reabilitare a parcului centralUn loc vechi si pustiu, aceasta ar fi aprecierea succinta pe care o facem asupra aspectului parcului central al municipiului Zalau. Am fost, am vazut, am simtit, iar mai apoi am tras concluzia: este anul 2010, si totusi zalauanii nu au parte de nimic distractiv in plin centrul orasului. Banci vechi si neprimitoare, asfalt si scari care arata ca si dupa razboi, locul unde candva se desfasurau spectacole, numit amfiteatru, acum e doar un loc de pelerinaj al oamenilor saraci si un bun prilej pentru talentatii de grafitti sa-si expuna gandurile si ideile pe peretii acestuia. Am lasat la o parte toate acestea, pasind cu entuziasm si optimism spre ceva care sa-mi readuca speranta ca nu e totul pierdut si dat uitarii.

Ajunsi la locul de joaca al copiilor, ne-am dat seama ca nu este nici el cu nimic mai presus. Este adevarat ca face parte din categoria ultimele reamenajari, dar sa fim seriosi, doar nu o sa avem pretentii de menaj de la bietii copilasi, pentru care acest loc este printre singurele puse la dispozitie de Primaria municipiului nostru. Am continuat sa strabatem aleile parcului, urmarind cu mare atentie si trecatorii aflati in cautarea unui refugiu, in evadarea lor dincolo de zidurile de beton. Pentru a afla parerea celor direct afectati de aceaste probleme, care din pacate par greu rezolvabile in opinia municipalitatii, o tanara aflata in trecere mi-a raspuns pe un ton destul de optimist: Parcul tineretului, in opinia mea, ar putea constitui o buna investitie pentru cetatenii orasului Zalau, avandu-se in vedere problemele cotidiene care de cele mai multe ori ne dau batai de cap. Alegem ca si loc de relaxare parcul, insa, consider ca ar avea nevoie de imbunatatiri in ceea ce priveste spatiile de joaca pentru copii, drumurile prin parc si multe altele. Nu spun ca ar avea nevoie de schimbari sau ajustari majore, insa oricand e binevenita o imbunatatire, pentru ca tot timpul exista loc pentru mai bine.

Dar de unde interes in reamenajarea parcului? Am dorit sa-i adresez cateva intrebari si primarului Radu Capilnasiu, singurul in masura sa ne dea un raspuns in privinta problemei noastre. Intrebat cand a avut loc ultima reamenajare a parcului, am aflat ca au fost facute reamenajari partiale la fantanile arteziene, la toaleta din parc si la spatiile de joaca, insa, o reabilitare completa, in zona, nu s-a facut. Proiectul de finantare europeana este depus. Am primit chiar o aprobare pe fondul de mediu, insa era partea de cofinantare foarte mare. In proiectul reabilitarii parcului central intra chiar construirea unei zone pentru cei ce detin animale, aceasta urmand sa fie izolata de restul parcului, ne declara primarul. Totusi, ne intrebam cand vor demara lucrarile? Vom incepe anul viitor, acest proiect fiind deja evaluat, analizandu-se inclusiv proiectul tehnic. Incepand cu toamna acestui an, pana in iarna, speram sa intre – impreuna cu celelalte proiecte – in planul integral de dezvoltare, ne mai declara Radu Capilnasiu.

Cum speranta moare ultima, cred ca verbul a spera este cel mai potrivit in acest context, avand in vedere ca banii sunt insuficienti si speranta vine din finantarile externe. Iar, daca printre lucrarile de anvergura, vara aceasta, a luat nastere un teren de beach-volley, noi ramanem doar cu promisiunea ca, intr-un final, parcul central din Zalau va suferi modificari, care sa-i schimbe fata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »