Adapost si consiliere pentru copiii strazii din Zalau

Magazin Salajean 8 februarie 2008 0

Adapost si consiliere pentru copiii strazii din Zalau

Aproximativ 20 de copii ai strazii ar putea beneficia de adapost si consiliere specializata intr-un adapost de zi si de noapte ce urmeaza sa fie realizat in urmatorii trei ani, la Zalau.

Conform celor declarate de Violeta Milas, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, institutia pe care o reprezinta intentioneaza sa construiasca un asemenea centru prin intermediul unei finantari acordate in cadrul proiectului Initiativa Copiii Strazii, finantat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) si Guvernul Romaniei.

Sper sa obtinem finantarea pentru proiectul nostru. Avem avantajul ca am anticipat aceasta linie de finantare si am intocmit proiectul tehnic inca de anul trecut. Spatiul este localizat deasupra Centrului Speranta, unde avem etajul si mansarda realizata de anul trecut, a precizat Violeta Milas. Directorul DGASPC Salaj a tinut sa sublinieze faptul ca investitia realizata deja la cladirea respectiva a fost posibila datorita celor circa 100.000 de euro acordati de Consiliul Judetean, proprietarul de drept al cladirii. Spatiul respectiv va avea circa 20 de locuri pentru fete si baieti, copii ai strazii, dar si birouri de consiliere pentru copii si parinti. Mai avem nevoie de aproximativ 200.000 de euro pentru a finaliza investitia, bani pe care speram sa-i obtinem prin acest proiect, a completat sursa citata.

La nivelul intregii tari proiectul prevede crearea a 20 de astfel de adaposturi, vizeaza prevenirea si reducerea cauzelor care genereaza aparitia fenomenului copiii strazii din Romania si a efectelor acestuia. Adaposturile trebuie sa se incadreze in categoria centrelor deschise. Prin acest sistem se urmareste eliminarea constrangerii copilului la frecventarea adapostului, facilitarea relatiei de incredere cu personalul centrelor si inlaturarea sentimentului de stigmatizare pe care copiii il reclama in momentul in care sunt ridicati din strada. Beneficiarii directi ai proiectului o reprezinta categoria de copii numiti generic Icopiii straziiI aflati in una din urmatoarele situatii: copii care locuiesc in strada, separati de familiile lor, pentru perioade lungi; copii care locuiesc cu familiile lor, dar care merg sau sunt dusi zilnic pe strada pentru a cersi, spala parbrize si alte activitati similare; copii care locuiesc pe strada impreuna cu familiile. Chiar daca aceasta categorie nu este foarte numeroasa, acestia furnizeaza de obicei lideri pentru grupurile de copiii si incearca sa-i mentina in strada pentru a-si pastra sursele de castig. Bugetul total estimat al Proiectului este de 4,782 milioane de euro fara taxe din care 3,300 milioane de euro finantare BDCE si restul contributie din partea romana.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »