Acumularea de la Varsolt, un proiect mai sigur

Magazin Salajean 19 martie 2012 0

Acumularea de la Varsolt, un proiect mai sigur

Prefectul Judetului Salaj, Vegh Alexandru, a fost prezent, joi, la receptia finala a lucrarilor vizand punerea in siguranta a acumularii Varsolt, din cadrul Proiectului de diminuare a riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta. In valoare totala de peste 53 de milioane de lei, proiectul este finantat de Ministrul Mediului, dintr-un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD).

La receptie au fost prezenti reprezentanti ai beneficiarilor proiectului – Directia Apelor Somes-Tisa, Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) Salaj, constructorului – consortiu format din firmele Hidroconstructia SA Bucuresti, sucursala Ardeal (lider de consortiu) si HBM Soletanche Bachy Group (partener), Ministrul Mediului.

Receptia finala a proiectului are loc la doi ani de la receptia lucrarilor, timp in care, potrivit specialistilor din cadrul SGA Salaj, toate lucrarile executate s-au comportat foarte bine, cu atat mai mult cu cat barajul a fost supus, in vara anului 2010, la presiunea unui maxim istoric al nivelului apei, provocat de precipitatii din perioada respectiva. Ma bucur sa constat ca s-au realizat lucrari de calitate, care au avut ca efect nu doar punerea in siguranta a barajului, ci si o crestere a calitatii apei pentru cetatenii din Zalau si Simleu Silvaniei. In aceasta perioda, mai multe comune din judet au in implementare proiecte de alimentare cu apa, ceea ce insemna ca locuitorii acestor zone vor beneficia, in curand, de apa din acumularea de la Varsolt, a aratat cu aceasta ocazie prefectul Vegh Alexandru.

Potrivit datelor prezentate la receptie de Petrica Stroi, seful sistemului hidrotehnic Crasna, din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Salaj, lucrarile de punere in siguranta a acumularii Varsolt au presupus imbunatatirea sigurantei barajului in exploatare, amenajari antierozionale ale conturului lacului, reducerea aluviunilor din amonte si reabilitarea sistemului de monitorizare, avertizare si alarmare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »