Actiuni preventive Stop fumat

Magazin Salajean 19 noiembrie 2010 0

Actiuni preventive Stop fumatCentrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Salaj, in colaborare cu Filiala Salaj a Crucii Rosii, Directia de Sanatate Publica si Directia pentru Tineret si Sport, a organizat in cursul zilei de ieri o intalnire pentru a marca Ziua Nationala fara Tutun. Tema propusa in acest an este Protejati copiii: nu-i lasati sa respire fumul dumneavoastra!.

Prezent la intalnire, coordonatorului centrului, Valer Merce, a tinut sa mentioneze ca fumatul afecteaza tot mai multe persoane, in special sanatatea copiilor. Problema in Romania este ca legislatia nu este suficient de clara. Exista prevederi legislative in combaterea fumatului, insa care nu sunt suficient de dure pentru adolescenti. Chiar daca le este interzis sa achizitioneze tigari, nu exista legi care sa le interzica fumatul, a declarat Valer Merce.

Potrivit acestuia, un studiu realizat recent in randul adolescentilor din judet, respectiv pe 340 de subiecti, a aratat ca multi dintre tineri sunt consumatori de tutun. Dintre adolescentii chestionati, aproape jumatate au fumat cel putin o data de-a lungul vietii. Tot studiul arata ca mare parte dintre tinerii care fumeaza provin din familii in care se fumeaza. Faptul ca ei insisi consuma tutun ii determina pe parinti sa fie toleranti cu fumatul copiilor lor, a mentionat coordonatorul CPECA Salaj.

Tot in cadrul intalnirii a fost cunoscut faptul ca programul Stop fumat a fost reactivat de luna trecuta. Insa, daca anul trecut acest program a fost gratuit, in prezent, cei care doresc sa renunte la fumat vor trebui sa scoata bani din buzunar. Masura de introducere a unei taxe de 100 de lei si de plata a consultatiilor pentru cei care doresc sa renunte la consumul de tutun a fost luata dupa ce multe dintre persoanele care au accesat acest program nu s-au tinut de tratament.

Prezenti la intrunire, voluntarii Crucii Rosii-Filiala Salaj au prezentat un proiect intitulat Tineri pentru tineri, in cadrul caruia se desfasoara campania de prevenire si combatere a consumului de tutun. In cadrul acestei campanii va fi organizata, in data de 24 noiembrie, incepand cu ora 17, o intalnire cu tinerii prezenti pe terasa La Strada, cu activitati si concursuri pe tema efectelor consumului de tutun.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »