Actiuni de protest in randul sindicalistilor Postei Romane

Magazin Salajean 6 februarie 2007 0

Actiuni de protest in randul sindicalistilor Postei Romane

Federatia Sindicatelor din Posta si Comunicatii (FSPC) din intreaga tara vor declansa, incepand cu data de 9 februarie, actiuni de protest, pentru a determina Guvernul Romaniei sa retraga Compania Nationala Posta Romana (CNPR) din lista societatilor monitorizate in ceea ce priveste fondul de salarii si a numarului de angajati.

Sindicatul Posta Romana Zalau – Salaj va picheta in fata sediului Institutiei Prefectului, incepand cu ora 11, timp de o ora, actiune care se va desfasura simultan in toata tara.

Calin Balog, presedintele sindicatului Posta Romana Zalau – Salaj, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca includerea Postei Romane de catre Guverul Nastase in aceasta lista este o decizie abuziva, care interzice libera negociere a salariilor si nu mai permite angajarea a peste 3.000 de salariati, rezultati din normarile efectuate anual de CNPR.

Acest demers al cabinetului Nastase a dus la consecinte dezastruoase atat pentru salariati, cat si pentru Companie. Astfel, 10.000 de salariati din Posta Romana sunt la limita salariului minim pe economie, pentru 17.000 salariul nu ajunge nici macar pentru plata intretinerii unui apartament cu 2 camere. De asemenea, salariul mediu in Posta Romana este cu 350 RON mai mic decat salariul mediu pe economie, iar numarul angajatilor este cu 3.000 de salariati mai putin decat ar trebui.

Numarul redus de personal de care dispune Posta Romana in acest moment, din cauza monitorizarii, a dus la o serie de efecte negative, respectiv: orele suplimentare acumulate nu pot fi recuperate si nici platite; transportul si distribuirea peste normele de protectia muncii a corespondentei de catre postasi; lucrul se desfasoara in conditii primitive pentru salariatii din tranzitele postale; cursele postale auto sunt efectuate in adevarate sicrie pe roti care ar fi trebuit sa fie deja casate. Totodata, personalul din ce in ce mai redus cantitativ duce la epuizarea fizica si nervoasa a tuturor salariatilor, in special al oficiantelor de la ghiseu, a factorilor, soferilor si manuitorilor de valori.

Desi in nenumarate randuri, Adrian Nastase si ministrii sai, cat si premierul Tariceanu au recunoscut ca nu exista nici un motiv logic sau legal pentru ca CNPR sa figureze printre societatile monitorizate, nu s-a intamplat nimic.

Astfel, ziua de 8 februarie va fi ultima zi in care factorii postali, soferii si manuitorii de valori, precum si salariatii din institutie isi vor mai desfasura activitatea in conditiile de pana acum. Incepand cu data de 9 februarie, factorii postali vor transporta trimiterile respectand cu strictete greutatea admisa de lege; oficiantele de la ghisee nu vor mai face nici un demers pentru simplificarea activitatii; soferii si manuitorii de valori nu vor mai efectua munca suplimentara, indiferent de cursele postale neefectuate.

FSPC va continua discutiile cu membrii Guvernului si cu partidele aflate la guvernare, va organiza conferinte de presa la nivel national si local, va derula pichete de protest in fata Prefecturilor din fiecare judet si municipiul Bucuresti. In cazul in care Cabinetul Tariceanu si coalitia de la guvernare vor refuza sa indrepte acest abuz al Guvernului Nastase, vor putea atrage dupa sine consecinte mult mai grave, a opinat Balog.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »